Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Geen mondkapjesplicht, geen beperkingen voor horeca en huisbezoeken meer en ook korte sluitingstijden van de baan: Aruba maakt een einde aan de coronamaatregelen vanaf 17 februari. Alleen bij de grens moet nog getest worden.

Maar wie twee vaccinaties heeft en de boosterprik, hoeft niet te testen en mag vrij het eiland binnen.

“We gaan heel goed nu”, zegt premier Evelyn Wever-Croes bij de bekendmaking. “We zijn uit de vijfde golf.” Deze golf die in december begon door de omikron-uitbraak, zorgde net als elders in de wereld een record aan besmettingen. In tegenstelling tot Curaçao vielen er deze golf minder coronadoden op Aruba. De meeste coronadoden vielen vorig jaar met de uitbraak van het delta-virus.

Premier Evelyn Wever-Croes maakt bekend dat ze bijna alle regels intrekt – foto: Sharina Henriquez

Begin januari liet Aruba al weten te werken aan een ‘exit strategie’ om zonder maatregelen te kunnen leven.  Met het plan wil de overheid de pandemie endemisch verklaren en de zorg zo inrichten dat er structureel genoeg IC-bedden en personeel zijn om uitbraken op te vangen.

De gezondheidsminister vertelde toen dat het ziekenhuis genoeg geld heeft om dat te kunnen regelen. Inmiddels komt er toch 2,4 miljoen gulden van nationale zorgverzekeraar AZV om de IC uit te breiden.

Op de vraag wat er allemaal al is geregeld in het ziekenhuis nu bijna alle  maatregelen zijn ingetrokken, geeft de premier na herhaaldelijke vragen van Caribisch Netwerk geen duidelijkheid.

“We zijn er nog mee bezig. Hoe ver we zijn, dat zijn vragen voor de minister van gezondheid. De maatregelen moeten we nu intrekken omdat het niet meer te verantwoorden is met deze (lage, red.) cijfers. Dat heeft een juridische reden.”

‘De maatregelen moeten we intrekken want het is niet meer te verantwoorden’

Aruba heeft vijf coronagolven meegemaakt – de delta-uitbraak was de meest dodelijke.

Sinds op 13 maart corona op Aruba werd geconstateerd, zijn volgens de cijfers van de overheid 33.531 personen positief getest en 198 mensen eraan overleden. Veel mensen verwachten al een flinke versoepeling nadat het kabinet eind vorige week bekendmaakte op 26 februari een carnavalsparade toe te staan en ook gedeeltelijk te subsidiëren. De gezondheidsminister Dangui Oduber die ook over toerisme gaat, wil het kabinet hiermee de sector helpen uit de crisis te komen.

Er kwam ook flink wat kritiek. Zoals van de vakbonden die al maanden met het kabinet in de clinch liggen over bezuinigingen. Dinsdag reageerden vijf werkgeversorganisaties, die ook de toerismesector vertegenwoordigen, ook negatief: “Het is het onverantwoordelijk om nu carnaval te vieren. We verzoeken de regering om het bijvoorbeeld in de maand mei te houden als het laagseizoen is en er dus veel minder risico’s zijn voor het toerisme, bedrijfsleven en heel het eiland.”