Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid werkt aan een plan om ‘te leren leven met het virus zonder beperkingen’. Daarom moet het ziekenhuis gaan investeren in een structurele uitbreiding van de intensive care en corona-afdeling. En gaat het testbeleid onder de loep.

Dat zegt gezondheidsminister Dangui Oduber in een persconferentie waarin de overheid aangeeft geen nieuwe maatregelen te nemen ook al zorgt omikron voor de hoogste besmettingscijfers sinds de pandemie.

“We zitten in de vijfde golf. Elke keer komen er verschillende varianten. De boodschap is nu dat we bezig zijn met een plan hoe we ermee kunnen leven. Van pandemie naar endemie. Anders blijf je terugvallen in dezelfde cyclus van de afgelopen twee jaar die Aruba, de wereld, gegijzeld houdt.”

‘We zijn bezig met een plan om vrijer te kunnen leven. Anders blijf je terugvallen in dezelfde cyclus die Aruba gegijzeld houdt’ – minister Oduber

Op vragen van Caribisch Netwerk hoe het Horacio Oduber Hospital (HOH) dat gaat doen terwijl ze al jaren in de rode cijfers zit, zegt de minister:

“Het is waar dat er een beter financieel beleid van het ziekenhuis moeten komen, dat de inkomsten beter beheerd worden. Prioriteit van de regering is om de capaciteit uit te breiden. Met alle financiële uitdagingen moet het ziekenhuis rekening houden met deze prioriteit.”

Het is volgens hem ook niet zo duur dat het ziekenhuis het niet zou kunnen betalen. Bovendien zegt de minister heeft het ziekenhuis het geld. “Door het vele testen, door toeristen ook en nu nog door de duizenden Arubanen, hebben ze genoeg inkomsten gekregen om terug te investeren in capaciteit.”

Minister Dangui Oduber

In interviews met de laatste twee ziekenhuisdirecteuren hebben deze Caribisch Netwerk gemeld dat de druk op de financiën door de pandemie nog groter is geworden. Er zijn wel extra inkomsten maar die had het ziekenhuis vervolgens nodig om andere gaten te dichten. Maar minister Oduber reageert hierop met: “Geloof me: ze hebben een buffer.”

De bewindspersoon zegt wel dat de grootste uitdaging voor uitbreiding, personeel is. “Er is wereldwijd schaarste en daarom niet makkelijk om personeel te krijgen. Het ziekenhuis en AZV (nationale zorgverzekeraar, red.) zijn daarom bezig om zo snel mogelijk het personeel te krijgen voor de gewenste capaciteit.”

Dat betekent in ieder geval dat het aantal icu-bedden van 12 naar 16 moet om volgens de minister ‘vrijer te kunnen gaan leven zonder maatregelen’. Daarnaast wil de overheid het testbeleid gaan aanpassen.

‘De vraag waarover we ons gaan buigen, is of iedereen testen nog wel zin heeft’

“De intentie van testen is altijd geweest om de verspreiding, het aantal besmettingen in te perken. Maar we hebben nu al meer dan 3000 gevallen, dus het virus is al wijdverspreid”, legt de gezondheidsminister uit. De vraag waarover het medisch cluster zich nu gaan buigen, is of al dat testen nog wel zin heeft, zegt hij.

‘De discussie gaat over of je alleen nog de kwetsbare groepen en mensen in essentiële beroepen moet testen. Want iedereen testen zoals we nu doen, kost veel geld en geeft dus niet het gewenste resultaat zoals bij de 4e golf. De komende weken gaan we dus bekijken wat het nieuwe beleid wordt.”

Weer record besmettingen

De laatste cijfers (5 januari) laten zien dat weer een nieuwe record (1162) personen positief testen. Er zijn meer dan 3700 actieve gevallen op het eiland van rond de 125 duizend (inclusief ongedocumenteerden) inwoners. Er liggen 21 coronapatiënten in het ziekenhuis van wie 3 op de intensive care. Omdat de situatie in het ziekenhuis nog onder controle is, zegt de regering, zijn extra maatregelen niet nodig. De scholen gaan wel pas volgende week weer open in plaats van vandaag (6 januari).