WILLEMSTAD – Een ‘time-out om ons land te redden’. Zo kondigt de Curaçaose premier de zware maatregelen aan waarbij de avondklok voor de tweede keer deze week wordt vervroegd. Mensen mogen per 7 januari vanaf 10 uur ’s avonds niet meer de straat op.

Ook scholen moeten nog langer dicht blijven en mogen pas 17 januari weer open. Om te voorkomen dat de kinderen teveel les missen, vervalt de carnavalsvakantie van een week. Vakbond Doen protesteert: de overheid heeft het besluit zonder overleg genomen. Maar volgens de Curaçaose onderwijsminister klopt dat niet en is de vakbond wel akkoord gegaan.

Andere coronamaatregelen zijn: horeca moet eerder dicht (9 uur ’s avonds) en openbaar vervoer stopt om 10 uur ‘s avonds. Alle vergunningen voor publieke evenementen worden ingetrokken. Sport mag niet meer in groepen, wel individueel. Fitnessclubs mogen ook open maar met een bezetting van 50 procent.

‘Leerlingverplegers hebben een buddy nodig maar dat lukt niet nu in het ziekenhuis’ – Jhonsel Djaoen, vakbond CBV

Het zwaar belaste ziekenhuis CMC krijgt deze week nog extra artsen en verplegers uit Amerika. Ook moeten tussen de 15 en 20 leerlingverplegers van de Curaçaose opleiding IFE gaan meehelpen, zegt de regering. Eerder was de ziekenhuisdirectie en ook de verpleegbond hierop tegen.

Curaçao moet op een time-out de komende 10 dagen, stelt premier Pisas.

Jhonsel Djaoen van de vakbond CBV vertelt Caribisch Netwerk tegen het voorstel van de regering te zijn omdat er onvoldoende ruimte is voor begeleiding van de studenten. “Ze hebben een buddy nodig in het ziekenhuis maar door het personeelstekort, lukt dat niet.”

Maar premier Gilmar Pisas zegt dat in een crisissituatie alles aangrepen moet worden om de situatie in het ziekenhuis CMC te verlichten. “Mocht CMC de studenten weigeren, dan moet er een andere oplossing gezocht worden.”

‘Omikron bijna net zo besmettelijk als mazzelen’ – Ashley Duits, immunoloog

“Het was te verwachten en nu moeten we deze golf accepteren en zo veel mogelijk in toom houden, dat het zo min mogelijk schade aanricht”, zegt immunoloog Ashley Duits. Hij legt uit dat omikron bijna net zo is als de mazzelen, één van de meest besmettelijke ziekten.

“Als er 100 met Delta zijn besmet, dan gaan er vijf naar het ziekenhuis. Met 100 omikron-gevallen, gaat er één naar het ziekenhuis. Maar als Delta 100 mensen besmet, dan besmet zeg maar omikron 1000. Dus hoewel de symptomen milder zijn, is het totale aantal groter en dat brengt een zware belasting naar de zorginstellingen waaronder CMC. Ook omdat onder het personeel veel besmettingen zijn/komen.”

Djaoen van de verpleegbond CBV zegt dat de extra hulp de situatie in het ziekenhuis zal verlichten. Maar of het voldoende is, moet nog blijken. “We zitten in een hele dynamische situatie dus moeten het van dag tot dag bekijken.”

Ook andere hulpdiensten en instellingen kampen met een personeelstekort door de explosieve omikronuitbraak. Raymond Margaritha van overheidsvakbond ABVO zegt dat de situatie zeker bij de politie, brandweer en douane, dus waar in ploegendiensten gewerkt wordt, ‘zorgwekkend’ is.

“Op het moment dat iemand uitvalt omdat die is besmet, dan moeten vaak ook twee, drie directe collega’s in quarantaine. En dat verzwakt de posten aanzienlijk.”

Korter in quarantaine
Margaritha is een voorstander om de quarantaineperiode te verkorten om de druk op de diensten te verlagen. Duits die in het crisisteam zit, zegt dat dit wordt geëvalueerd. Op Curaçao moeten mensen verplicht 10 dagen in isolatie als ze zijn besmet en 14 dagen in quarantaine als ze in aanraking met een besmette persoon zijn geweest.

Op Aruba is de quarantaineperiode op 30 december verkort naar 5 dagen (was 10). Bovendien worden alleen mensen van hetzelfde huishouden verplicht om in quarantaine te gaan. Dus wie op werk in aanraking is gekomen en geen ziekteverschijnselen heeft, moet gewoon doorwerken.