Foto: Curaçao Medical Center

WILLEMSTAD – Het ziekenhuis CMC schrapt niet-spoedeisende operaties omdat er niet genoeg personeel is. Meer dan honderd medewerkers zijn besmet en zitten in isolatie; anderen zitten in quarantaine omdat ze in nauw contact waren met besmette personen.

Ondertussen loopt het aantal besmettingen op: vandaag (5 januari) kwamen er meer dan 1000 gevallen bij en zijn er nu ruim 5700 actieve besmettingen op het eiland dat tegen de 165 duizend inwoners (inclusief ongedocumenteerden) heeft.

Toch vallen de ziekenhuisopnames nog mee met 31 coronapatiënten van wie zeven op de intensive care. Maar door het enorme personeelstekort, kan het ziekenhuis alleen intensieve zorg garanderen voor 10 patiënten. Normaal is er voldoende zorg voor 16 patiënten.

Geen plaats meer voor ‘gewone’ icu-patiënt
Patiënten die geen corona hebben en intensieve zorg nodig hebben, zijn de klos. CMC zegt geen plek meer te hebben voor dit soort patiënten. Ze zijn dan ook in dringende afwachting van 12 extra man personeel dat uit het buitenland komt. Curaçao vroeg hiervoor hulp aan de Nederlandse regering.

Vorige week zei de Curaçaose premier Gilmar Pisas nog tegen Caribisch Netwerk een langere avondklok te evalueren. Hoewel het ziekenhuis had voorgesteld dat al in te voeren vanwege de alarmerende stijging van besmettingen. De regering is daar deze week snel op teruggekomen: sinds 4 januari mogen burgers tussen 1 en 4.30 uur ‘s nachts niet meer op straat.