Foto: Ziekenhuis CMC

WILLEMSTAD – De regering van Curaçao zal wel een medisch hulpverzoek aan Nederland doen maar voorlopig komt er geen lockdown zoals een langere avondklok.

Daarmee reageert de Curaçaose premier Gilmar Pisas op de noodkreet van het ziekenhuis CMC vanwege het tekort aan personeel in het Antilliaans Dagblad eerder. Het ziekenhuis wil daarom een avondklok voor de jaarwisseling.

Maar Pisas zegt tegen Caribisch Netwerk dat in een gesprek eerder deze week met de ziekenhuisdirectie is besloten om een hulpverzoek aan Nederland te doen voor meer medisch personeel.

“We hebben tussen de 16 en 20 mensen nodig. Met dit aantal hebben we de situatie onder controle.”

‘Met een nieuw ziekenhuis ben je er niet, dat heeft de pandemie laten zien’

De premier vervolgt dat de pandemie heeft laten zien dat je er met nieuw ziekenhuis niet bent.

‘Wij hebben een nieuw, groot en duur ziekenhuis gebouwd, maar nu blijkt dat we vanwege de pandemie niet voldoende capaciteit hebben. Verschillende afdelingen moeten worden gesloten wat ten koste gaat van de service aan de patiënten. En dat betekent dat wij maatregelen moeten treffen om de personeelsdruk te verlichten.”

Wat ook speelt, is dat het ziekenhuispersoneel kampt met trauma’s en mentale problemen omdat ze tijdens de pandemie een groot aantal coronapatiënten hebben zien overlijden. Er zijn tot nu toe 189 mensen overleden, volgens cijfers van de overheid.

‘Ziekenhuispersoneel kampt met trauma’s door de vele coronapatiënten die ze zagen overlijden ‘

Verder is er nu een groot aantal ziekenhuismedewerkers besmet. Daarnaast zegt de premier is het tijdens de feestdagen sowieso extra druk door de vele auto-ongelukken en geweldscincidenten.

Toch neemt Curaçao geen coronamaatregelen op dit moment die het openbare leven ingrijpend stilleggen. Een belangrijke reden is volgens premier Pisas dat de Omikron-variant nog niet tot een grote stijging van de ziekenhuisopnames heeft geleid. Bovendien heeft het eiland de inkomsten hard nodig uit het toerisme. En die is niet gebaat bij een lockdown.

“Wij zullen geen liquiditeitssteun krijgen, Nederland helpt op het moment alleen met het gezondheidsaspect. Dat betekent dat wij voor ons eigen inkomsten moeten zorgen. En in dat kader is een lockdown niet gewenst.”

Hij zegt wel dat ze een langere avondklok aan het evalueren zijn. Maar de autoriteiten hebben het al lastig met de handhaving van de huidige coronaregels omdat veel agenten zijn besmet. “Dit betekent dat de komende twee weken hectisch zullen zijn, want er is nergens voldoende personeel.”