Foto: Sam Jones Productions

LELYSTAD – In de koude donkere dagen tegen het eind van het jaar, organiseert de Curaçaose Mila Romijn activiteiten om mensen die het niet breed hebben, een hart onder de riem te steken. Vanwege corona moet alles in aangepaste vorm: buiten en zoveel mogelijk op afstand.

Druk is het op een decemberochtend voor het weggeef winkeltje ‘Ons Winkeltje’ van Romijn in Lelystad. Ze werkt part time als receptionist bij Omroep Flevoland, maar in haar vrije tijd is ze druk met haar stichting met de veelzeggende naam Met Inzet Lukt Alles (MILA), die naar haar genoemd is.

We nemen een kijkje achter de schermen bij de bevlogen Romijn:

Reportage van Sam Jones

Er staat een lange rij mensen voor de deur. Romijn ziet er op toe dat iedereen om anderhalve meter afstand van elkaar staat. “Als jullie je niet aan de regels houden, kunnen we niet beginnen”, zegt ze op strenge toon. Achter een grote tafel voor heet winkeltje staat Romijn met enkele vrijwilligers. Vooral oudere Nederlandse vrouwen.

Geven wat je hebt gekregen
Er komt een vrouw met een babywagen aanrijden. Ze wil zelf niet in beeld, ze ziet er ook niet best uit. Een vrijwilligster vertelt dat er veel armoede in de wijk is en dat mensen zich schamen om hun verhaal te doen. De vrouw met het kind is blij met de het pakketje kleren voor haar baby en voor haar zelf.

Mila Romijn. Foto: Sam Jones Productions

“We kunnen de kleren gratis weggeven omdat ik ze heb gekregen van iemand die ze eigenlijk naar een project in Gambia zou sturen,” vertelt Romijn. Vanwege covid ging de zending naar het Afrikaanse land niet door. Omdat Romijn bekend staat als iemand die zich met haar stichting het lot van arme mensen aantrekt in Lelystad, werd ze benaderd.

Romijn kreeg de dozen vol nieuwe kleren. Omdat het zwangerschapskleding een baby- en kinderkleren betreft, besloot ze om vooral jonge gezinnen te helpen. Romijn. “Ik heb een oproep gedaan dat moeders van kinderen die geboren zijn tijdens de pandemie, een gratis tasje mogen komen ophalen.” Maar bijna iedereen die langskomt, krijgt van de vrijwilligers en Romijn een mooi tasje overhandigd. Er wordt wel goed gekeken of het echt mensen zijn die hulp nodig hebben.

Corona maakt je gek
Een oudere man blijft op grote afstand staan kijken. Een vrijwilliger die de man gezien heeft neemt een tasje met kleren en brengt het naar de man. “Ik heb drie kleinkinderen”, zegt de man die het tasje met de kinderkleren heeft aangenomen. Hij is er blij mee. “Nou… soms is het moeilijk in deze
tijd. Alles is corona tegenwoordig. Je wordt er helemaal gek van.”

Vrachtkosten om naar Curaçao te verschepen
Eigenlijk zou Romijn ook mensen op de eilanden willen helpen met het schenken van kleren. “Ik kom daar vandaan en de mensen hebben het nodig,” zegt ze met stemverheffing. Maar de vrachtkosten zijn heel hoog. “Ik ben op zoek naar iemand die zegt, Mila ik betaal de vracht. Dan kan ook onze mensen op Curaçao ook blij maken.”