Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Door de situatie op Aruba en Curaçao is extra waakzaamheid geboden’’, aldus GGD-arts Marian Luinstra tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat de huidige maatregelen die horen bij risiconiveau 2 worden verlengd tot 1 oktober.

“Het is nu niet verantwoord om de huidige maatregelen te versoepelen, omdat een uitbraak nog steeds dreigt’’, zegt gezaghebber Edison Rijna. Bonaire heeft momenteel twintig actieve coronabesmettingen en geen ziekenhuisopnamen.

Reisbubbel ABC-eilanden opgeheven
Bonaire heft vanaf 26 augustus tijdelijk de reisbubbel op met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten gezien het hoge aantal besmettingen daar. Dat betekent dat reizigers die volledig zijn gevaccineerd nu ook moeten testen om binnen te komen. Curaçao beschouwd Bonaire vanaf morgen ook als hoog risicoland.

Volgens Luinstra zijn ze al een tijdje in gesprek met de eilanden om zoveel mogelijk gezamenlijk maatregelen te nemen over de bubbel. “Maar dat is niet altijd gemakkelijk, omdat iedereen daarin zijn eigen afwegingen heeft.’’

Situatie Aruba ‘een raadsel’
Eerder deze week werd bekend dat het sterfpercentage op Aruba onder gevaccineerde patiënten ook ongekend hoog is. Luinstra liet in een reactie daarop weten dat Aruba daarmee een uitzondering is op de algemene regel. “Dat is voor ons allemaal een raadsel. Gelukkig is onze ervaring tot nu toe niet zo, maar het moet wel uitgezocht worden.’’

Eerste cruiseschip
Op 2 september komt na lange tijd weer het eerste cruiseschip aan op Bonaire. Er zullen vanaf dan weer met regelmaat cruiseschepen aanmeren. Volgens Luinstra vormt dat een nieuwe uitdaging, naast de start van het nieuwe schooljaar. “We kunnen dit doen omdat we hoge vaccinatiecijfers hebben.’’

Bonaire heeft een speciaal inreisverbod opgesteld waar de reizigers aan moeten voldoen. “De cruisemaatschappijen zelf hanteren ook strenge maatregelen, dus we vertrouwen erop dat we de schepen zo veilig kunnen ontvangen’’, zegt Rijna.

Prikevenement tieners
Momenteel heeft 81,7 procent (15.473 personen) van de bevolking boven de 18 de eerste prik gehad en is 71.3 procent (13.505 personen) volledig gevaccineerd. Van de tieners van 12 tot 17 heeft 38 procent (532) de eerste prik gehad en is 24,8 procent (347) volledig gevaccineerd.

Aankomende zaterdag wordt er een speciaal prikevenement georganiseerd voor jongeren. “Er hebben al heel wat mensen gebeld om zich daarvoor aan te melden, dus we hopen dat het er meer zijn dan andere zaterdagen en dat we een goed resultaat zullen hebben’’, aldus Luinstra.

Dia di Boneiru

Risiconiveau 2 betekent onder andere dat er geen evenementen met meer dan honderd mensen kunnen plaatsvinden. “We zien in de omringende landen dat vooral feesten een bron van uitbraken zijn”, aldus Rijna. Tijdens de persconferentie kondigde de gezaghebber aan dat Dia Di Boneiru daarom dit jaar ook niet groots gevierd kan worden. “De meeste culturele activiteiten zullen helaas niet door kunnen gaan. Het officiële gedeelte zal in aangepaste vorm plaatsvinden.’’

De gezaghebber liet weten dat ze wel bezig zijn met voorbereidingen om evenementen met honderd man mogelijk te maken. Het idee is dat daarbij mensen toegelaten kunnen worden die gevaccineerd zijn of voor het evenement zijn getest.