Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Begin 2019 begon oud-Jong Oranje speelster Rocky Hehakaija het wereldwijde Favela Street Project op Curaçao waarmee ze jonge meiden wilde opleiden tot zelfstandige voetbalcoaches. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, is het eerste Favela Street Project succesvol afgerond.

Dertien meisjes én jongens sluiten het project af in Scharloo tijdens een avond waar ze hun persoonlijke verhaal op een podium vertellen tegenover vrienden en familie tijdens ‘Kòrsou stories’. Tijdens het traject werden workshops gegeven aan de jongeren gericht op persoonlijk ontwikkeling. Zo leren de deelnemers hun talenten te ontdekken en deze te ontwikkelen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Er is gekeken naar wie de meiden en jongens zijn als persoon en hoe ze hun eigen verhaal kunnen inzetten om zo een rolmodel te zijn voor anderen. “Om jongeren te werven, ben ik gewoon met een bal en laptop de wijken ingelopen en heb ik jongeren die ik tegen kwam gevraagd of ze een potje wilden voetballen”, vertelt de oud professioneel voetbalster over hoe ze met de jongeren in contact is gekomen.

Jongens en meisjes
Ook heeft ze jongeren via verschillende sportclubs op het eiland benaderd. Hehakaija: “Uiteindelijk zijn zo’n vijfentwintig jongeren tussen de 16 en 25 jaar gestart met het project. Dertien daarvan hebben, ondanks alle uitdagingen, het project afgerond.” Oorspronkelijk was het project gericht op alleen meisjes. Uiteindelijk zijn hier ook een aantal jongens bijgekomen.

Rocky: “De focus is op meiden maar ik vind het belangrijk om daar jongens bij te betrekken. Door samen te werken verander je niet alleen de mindset bij de meiden maar ook juist bij de jongens. De jongens hebben misschien een bepaald soort houding tegenover sportende meiden of vrouwen in een leidinggevende rol, die neem je daarin meteen mee, juist door het samen te doen. Als de ruimte er is, vind ik het belangrijk om een crossover te doen”, aldus Hehakaija.

‘Door samen te werken verander je niet alleen de mindset bij de meiden maar ook juist bij de jongens.’ – Rocky Hehakaija, initiatiefnemer Favela Street Project Curaçao

Tijdens de finale van het project hebben de jongeren een evenement georganiseerd voor vrienden en familie. “Alle jongeren kregen een taak tijdens het evenement. Sommigen stonden als gastvrouw bij de deur om de gastenlijst te beheren en de mensen te verwelkomen. Anderen verzorgden de catering tijdens de avond. Ze hebben het samen gedaan. Een aantal jongeren hebben hun persoonlijke verhaal voorgelezen, dat ze tijdens dit project geformuleerd hebben.”

Een positieve voet
Het is volgens Hehakaija belangrijk voor de jongeren om de dingen aan te pakken die ze hebben meegemaakt en waardoor ze misschien op een negatieve manier zijn gevormd. Dat begint door erover te praten in een veilige omgeving. “Het is belangrijk dat je de pijn die je in je lijf meedraagt, op een veilige manier kunt delen, op die manier kan verwerken en daarna op een positieve voet door kan gaan.”

Een deel van deze jongeren gaat door in een ‘train de trainer’-project zodat zij zelf in de toekomst dit project door kunnen zetten. In oktober hoopt Hehakaija een volgende groep te starten voor het tweejarige project.