Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Ik heb in het afgelopen studiejaar de meesten van mijn klasgenoten door de coronamaatregelen helemaal niet leren kennen.” Dat vertelt Anne Coenen, die sinds augustus 2020 in Nederland Communication & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem studeert. Ze is afkomstig uit Curaçao.

Anne Coenen: “Ik heb het hele jaar grotendeels online les gehad en ben maar een aantal keer op de hogeschool zelf geweest. Ik heb eigenlijk alleen contact gehad met de studenten waar ik projecten mee heb gemaakt en waarmee een goede klik kreeg. Ik heb dus mijn klas nooit volledig leren kennen, wat eigenlijk best wel raar is.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Sinds de coronacrisis zijn veel hogescholen en universiteiten in Nederland overgeschakeld van fysiek onderwijs naar online onderwijs. Door de coronamaatregelen, waaronder de ‘anderhalve meter maatregel’ was het voor veel scholen niet haalbaar om fysiek les te geven. De overgang naar online onderwijs heeft op veel Caribische studenten grote invloed gehad omdat ze nieuw in een land zijn en vaak nauwelijks of helemaal geen mensen kennen.

“Ik heb het geluk gehad dat ik in aanmerking kwam voor een woonruimte in een studentencomplex, samen met allemaal andere internationale eerstejaars studenten”, vertelt Anne. ”Omdat wij dus allemaal in dezelfde situatie zaten, hebben wij veel steun en gezelschap aan elkaar gehad. Samen koken, boodschappen doen, wandelen, fietsen, de dingen die wel mochten ondanks alle strenge maatregelen. Dus al met al heeft het gebouw ervoor gezorgd dat ik een sociaal leven had en niet eenzaam ben geweest”.

Enquête over beleving studenten
“Wij zijn ons ervan bewust dat studenten die in deze tijd naar Nederland gaan om te studeren in een andere situatie terecht komen dan andere jaren”, vertelt Juliette Chirino-Mendez, hoofd afdeling klantcontact van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).

“Vanaf september zouden de studenten gewoon weer fysiek naar school gaan, maar nu de besmettingen in Nederland weer aan de hoge kant zijn, is het even afwachten wat dat voor gevolg heeft voor de studenten.”

Om er achter te komen wat voor invloed de maatregelen op de Caribische studenten heeft, heeft SCC een enquête doorgestuurd waarin ze vragen hoe de studenten de situatie beleven. “Een aantal studenten heeft laten weten dat ze zich eenzaam voelen omdat ze geen sociaal contact hebben. Maar gelukkig gaf de meerderheid aan dat ze daar geen last van hadden. Mochten de studenten wel problemen hebben, dan kunnen ze altijd contact opnemen met onze mentoren”, stelt Chirino-Mendez.

‘Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie’

Anne vindt het jammer dat ze haar medestudenten van de opleiding niet heeft leren kennen. “Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie, maar door een sociale woonomgeving heb ik het jaar niet ervaren als een eenzaam jaar met al te veel beperkingen. Eigenlijk zouden er voor internationale studenten veel meer van dit soort woonaccommodaties moeten zijn, zodat zij steun hebben aan elkaar.”

Ze hoopt dat ze het komende nieuwe studiejaar dan ook weer gewoon normaal fysiek onderwijs kan volgen. Maar of dit kan, hangt af van de ‘anderhalve meter maatregel’ en of die kan worden losgelaten. Door deze maatregel is het aantal lokalen erg beperkt geworden op de hogeschool, waardoor niet iedereen direct fysiek les kan gaan volgen.

“Ik hoor pas begin augustus of ik eindelijk gewoon weer naar de hogeschool kan gaan om mijn lessen te kunnen volgen of dat de lessen toch gedeeltelijk online zullen worden gegeven. Het is dus allemaal nog erg onzeker.”