Foto: Regering van Curaçao

WILLEMSTAD – Als twee schooljongens stonden ze te stralen: Raymond Knops en Gilmar ‘Pik’ Pisas. De Nederlandse staatssecretaris en de Curaçaose minister-president vertelden maandagochtend tijdens een persconferentie over het partijtje voetbal dat ze de dag ervoor hadden gespeeld. Knops plaagde Pisas door te spreken over ‘een halve schijnbeweging’ die hij de lange politicus had zien maken. Pisas zei dat Knops hem was meegevallen. ‘Ik had een heel ander beeld van hem. Maar nu we samen een deel van de dag hebben doorgebracht, moet ik zeggen: Het is een aardige vent.’

Knops bezocht afgelopen weekend voor het eerst Curaçao sinds het aantreden van de regering-Pisas op 14 juni. Behalve onderhandelen en vergaderen was er ook ruimte voor ontspanning. Pisas nam Knops zondagochtend mee op een rondrit op Banda’bou; het westelijk deel van Curaçao. Het is het gebied waar Pisas is opgegroeid, nog steeds woont en waar hij trots op is.

Biertje
Al snel verschenen vrolijke foto’s van de twee op social media. Veel lachende gezichten, ook een foto met een biertje in de hand en natuurlijk de voetbalwedstrijd waarbij de twee voor een deel van de wedstrijd meededen met twee teams die tegen elkaar speelden.  Volgens Knops deed Banda’bou hem denken aan de kleine gemeenschap waarin hij zelf opgroeide. ‘Heel veel gemeenschapszin.’ Over de wedstrijd zei Knops met een glimlach: ‘De aanvallende kwaliteite van de heer Pisas afgezet tegen mijn verdedigende kwaliteiten, resulteerde in een gelijkspel.’

Ook qua politieke inhoud lijken de twee elkaar te hebben gevonden. En dat is voor veel mensen op Curaçao een verrassing. De partij MFK van Pisas voerde campagne tegen het akkoord dat de vorige regering had gesloten met Nederland over de oprichting van een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Maar volgens zowel Pisas als Knops zien beide landen nu toch de noodzaak van een dergelijk orgaan in. Dat heeft ook te maken met de ernstige financiële situatie van Curaçao.

Schuld
Volgens minister van Financiën Javier Silvania stond er 80 miljoen Naf op de rekening toen de regering op 14 juni aantrad. Daar kwam later die maand nog 80 miljoen Naf aan inkomsten bij. De uitgaven bleken 170 miljoen Naf. Waarmee de nieuwe regering al in de eerste maand met een schuld op de lopende rekening werd geconfronteerd. Dat kan volgens Silvania oplopen tot meer dan een half miljard aan het eind van het jaar. Daarnaast heeft het land een hoge staatsschuld.

Curaçao voldoet sinds afgelopen week aan de voorwaarden voor een nieuwe lening van 168 miljoen Naf van Nederland. Hierover zei Knops afgelopen maandag: ‘Het ziet er goed uit, maar we wachten nog op een brief van de regering-Pisas waarin officieel wordt gemeld dat het eiland voldoet aan de voorwaarden om 25 procent te korten op de arbeidsvoorwaarden van ministers en parlementariërs’. Op 1 juli vond hierover een parlementsvergadering plaats en ook heeft de Ministeraad zich aan de afspraken gecommiteerd.

Overleg
Maar naast die 168 miljoen Naf is er nog meer geld nodig. Volgens minister Silvania moet Curaçao zorgen dat dat ook daadwerkelijk binnenkomt. Daarover wordt momenteel met Nederland overlegt. Volgens de Curaçaose regering verlopen die onderhandelingen  voorspoedig. Knops zelf ging afgelopen maandag nog een stukje verder: Hij toonde zich ‘positief en optimistisch’ en gaat er van uit dat er snel een positief resultaat wordt bereikt.