Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op school aan je docent moeten uitleggen dat homoseksualiteit en je ‘anders’ kleden niet betekent dat je dan ook een stripper bent. Het lijkt een vreemd gesprek maar het is de (nu) negentienjarige Shine Jansen overkomen.  “Mijn klasgenootjes hadden er weinig moeite mee, maar sommige docenten wel.”

Bij de opening van het nieuwe LGBTQ+-Centrum tijdens Internationale Pride Maand op Curaçao vertelt hij hoe het is om als jonge jongen uit de kast te komen op het eiland.

“Uit de kast komen was voor mij geen moeilijke opgave, want ik heb van huis uit een groot support-systeem”, zegt Shine. “Maar ik zag andere jongens op school er wel mee worstelen.”

Hij heeft zich voor de opening helemaal opgedoft. Shine heeft een shirt aan in de kleuren van de regenboogvlag en zit vol in de make-up. Hij heeft net een nummer gezongen tijdens de opening van het LGBTQ+-Centrum. ‘Laga nan skuchabo’ of te wel, laat ze je horen. Het nummer is aangenomen als het lijflied voor het nieuwe centrum en is typerend voor Internationale Pride Maand. Steeds meer bedrijven op Curaçao steunen de homo-beweging door zelf ook de regenboogvlag te hijsen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Shine vertelt dat de andere kinderen op zijn school er niet zo heel veel problemen mee hadden toen hij uitkwam voor zijn geaardheid. “De meeste jongeren zijn wat dat betreft behoorlijk tolerant. De personen die het er moeilijker mee hebben zijn juist de leraren en de schoolbesturen”, vertelt Shine. Op Curaçao zijn er nog veel scholen op religieuze grondslag. Daar gelden strenge regels. Zo is een schooluniform verplicht, mogen jongens geen lang haar hebben, geen gekleurd haar, geen make up dragen, oorbellen of opvallende schoenen. “Het belemmerde mij om mijzelf te zijn op school”, aldus Shine.

‘Het belemmerde mij om mijzelf te zijn op school’-Shine

Het nieuwe LGBTQ+-Centrum, gelegen aan de Santa Rosaweg, is het tweede LGBTQ+-centrum op het eiland. Het eerste was een weggemoffeld huisje in de wijk Otrobanda. De bedoeling van deze locatie was vooral dat het niet teveel opviel. Zodat mensen stiekem naar het centrum konden gaan als ze advies of steun zochten. De nieuwe locatie ligt aan een drukke weg. Niet langer weggestopt op een anonieme plek maar vol in het zicht.

“Iedereen die van Bandariba naar de stad gaat en terugkomt langs ons centrum, ziet de regenboogvlag die we elke dag zullen hijsen, vandaar ook het lijflied dat Shine gezongen heeft. We willen ons niet langer onzichtbaar maken in de samenleving”, vertelt Mario Kleinmoedig van Fundashon Orguyo Kòrsou (FOKO), de organisatie achter het centrum.

Protestbrief kerkgenootschappen
Het centrum is een grote stap vooruit voor Curaçao. Dat blijkt ook uit de aanwezigen. Een aantal prominente figuren uit de Curaçaose samenleving is aanwezig bij de opening. Zoals de Amerikaanse consul Allen Greenberg, die tijdens de opening symbolisch de regenboogvlag hijst van het nieuwe centrum.

Zijn consulaat kwam deze week in het nieuws nadat een aantal Caribische kerkgenootschappen gezamenlijk een brief had geschreven als reactie op het hijsen van de regenboogvlag op verschillende Amerikaanse consulaten in de Caribische regio. Volgens ondergetekenden zou het een schande zijn dat de Amerikaanse consulaat de regenboogvlag zo open en bloot de hele maand lang liet waaien. Het zou een vlag zijn van intolerantie. En het hijsen van de vlag zou een gebrek aan respect inhouden voor de waarden van Cariben.

Greenberg zelf ziet dit anders:

Allen Greenberg