Foto: Ondanks code geel komt het toerisme weer op gang. Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Sint-Maarten telt 76 actieve Covid-19 besmettingen en ruim 40 procent heeft zich laten vaccineren. Dat zegt Professor Dr. Ashley Duits uit Curaçao, die ook het vaccinatieprogramma op Sint-Maarten begeleidt.

Afgelopen week zijn er aan de Nederlandse kant drie mensen overleden aan Covid-19. Met het aantal nieuwe besmettingen aan de Franse kant (meer dan 300 met maar 10 procent gevaccineerd) is het mogelijk dat er opnieuw extra maatregelen komen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

Niet alle huisartsen op Sint-Maarten steunen het vaccinatieprogramma. Ook diverse geloofsgemeenschappen binnen Sint Maarten raden vaccineren af. “Het is voor het eerst dat een pandemie via social media wordt beïnvloedt door complotdenkers, mensen die zich uitgeven als deskundige en angst proberen te zaaien”, zegt Duits.

Nederlands Sint-Maarten (geel) en Frans Saint Martin (grijs). Bewoners gaan en komen dagelijks aan beide kanten.

Radio host Gee Money heeft een enorm bereik binnen de gemeenschap van Sint-Maarten. Hij neemt zelf geen vaccin omdat hij zijn lichaam vertrouwt dat deze het virus wel aankan. De radio host is zich ervan bewust dat hij mensen kan beïnvloeden. “Maar ik zeg ook dat je het vaccin wel moet nemen als je werkt met de kwetsbare medemens op het eiland.”

Vaccins tegen houdbaarheidsdatum aan

Volgens Duits is het doel om zo snel mogelijk 70 tot 90 procent van de inwoners te vaccineren. “Daar werken we hard aan.” Het Nederlandse kabinet deed aan het begin van deze maand nog een dringende oproep aan de eilanden om snel gebruik te maken van de vaccins. “De vaccins lopen tegen de houdbaarheidsdatum aan. Alstublieft, maak gebruik van de vaccins die nu nog in de koelkast staan!”