Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Eerlijk gezegd was de periode thuiswerken wel moeilijk, maar ik ben goed voorbereid”, zegt havoleerling Alexis Crestian. Hij is een van de leerlingen op Bonaire die dit jaar eindexamen doet.

Volgens Cynthia, docent Nederlands, merkten docenten dat de verschillen in thuissituaties van de leerlingen erg uit elkaar liggen. “Tijdens het invullen van de registratie, merk je hoeveel kinderen afwezig zijn. Als je vraagt waarom ze laat zijn, moesten ze tot laat werken de dag ervoor, mama helpen.’’

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Volgens Barbara Sol, unitdirecteur van havo en vwo, vergde de afgelopen periode heel veel organisatie. “We werden geconfronteerd met meerdere risiconiveaus op Bonaire. De examenleerlingen mochten daar geen nadelen van hebben, dus hebben we extra geïnvesteerd in achterstandsbestrijdingslessen voor alle vakken.’’

Ook Francis Pieter, unitdirecteur van het VMBO, geeft toe dat het een hele klus was. “Toen veel docenten in quarantaine moesten, hadden we te maken met schoolsluitingen en online lessen. Omdat de leerlingen thuis niet gemotiveerd waren, moesten we de ouders bellen.’’

De thuissituatie maakt online lessen lastig. Ook Maarten, docent Nederlands en Maatschappijleer herkent dit. “Ze moesten werken, of oppassen, waardoor het schoolritme op de achtergrond raakt. Ze vonden het dan ook geweldig om weer terug op school te komen.’’

Voor de praktijkvakken op het VMBO was het wel een probleem dat er een tijd niet fysiek kon worden lesgegeven. “Om de leerachterstand in te halen, hebben verschillende docenten een programma opgesteld zodat leerlingen hun lessen konden inhalen”, zegt Pieter.

Examenleerlingen op Bonaire.

‘Grote bewondering’
Ondanks de coronamaatregelen en een aangepast schooljaar, is er niet meer angst voor een lager slagingspercentage dan voorgaande jaren. “Vorig jaar hadden we een slagingspercentage van 98% en dit jaar voorspel ik dat wij hier ook in die buurt komen,’’ zegt Pieter. “Ik praat met leerlingen en docenten en ik hoor alleen maar positieve kreten.’’

Ook Maarten denkt dat de meeste van de vmbo-leerlingen het gaan halen. “Ze hebben het geweldig gedaan en ze blijven gewoon gemotiveerd. Ik heb daar hele grote bewondering voor.’’

Volgens Cynthia waren de leerlingen in eerste instantie wel wat nerveus. “Juffrouw gaan we het halen? Hebben we wel genoeg geoefend? Maar naarmate het examen naderde en de examentrainingen werden ingezet, werden ze meer gekalmeerd.’’

“In de periode dat we online les kregen, konden we de juf altijd mailen en appen met vragen,’’ vertelt Kiyona Felies, student Zorg en Welzijn. Gordey Winklaar, die ook in zijn laatste jaar van Zorg en Welzijn zit, is het hiermee eens. “En toen we weer naar school konden komen, waren de groepen klein, dus had je meer kans om leraren vragen te stellen.’’

Merendeel studenten naar Nederland
Het merendeel van de leerlingen vertrekt na het eindexamen naar Nederland. “Fysiotherapie in Enschede,’’ vertelt Artimah Charles. Ze heeft er zin in, maar is ook een beetje zenuwachtig. “De opleiding heeft meerdere gebouwen, dus als je de weg niet weet, kun je wel verdwalen.’’ Ook vindt ze het spannend om zo ver weg te zijn van iedereen. “Ik heb wel vrienden daar, maar die wonen in Utrecht en Rotterdam en dat is wel ver weg van Enschede.’’

Alexis Crestian wil bouwkunde studeren in Den Haag. Ook hij is een beetje zenuwachtig. “Nederland is een totaal andere wereld. Het meest spannend is op mezelf wonen. Alle boodschappen kopen, het huishouden doen, dat is wel een uitdaging. En dat ik meer gedisciplineerd moet zijn, omdat je in Nederland altijd op tijd moet komen.’’