Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het waren weer de grote partijen MEP en AVP die op de dag (7 mei) van het inleveren van de kandidatenlijsten voor de aankomende verkiezingen, massaal de coronaregels braken. Maar behalve her en der wat parades en groepen opbreken, stonden de tientallen agenten waaronder de oproerpolitie vooral werkeloos aan de kant.

Het is  AVP die het helemaal bont maakt en in parade naar het stadhuis komt om haar lijst af te leveren. Terwijl de Electorale Raad en crisisteam waaronder volksgezondheid en politie meerdere keren de politieke partijen en aanhangers hadden gewaarschuwd om dat niet te doen. Per partij mochten maar twee afgevaardigden komen. De groene partij komt echter met alle verkiezingskandidaten en een grote groep aanhangers, en deze maken opmars naar het stadhuis. De politie breekt de parade op en vormt een cordon om ze tegen te houden. Dat werkt maar de groep blijft toch wachten totdat hun leider Mike Eman weer terugkomt.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sharina Henriquez

“Het is een heel ingewikkelde situatie. We leven in een cultuur waarin we onze emoties uiten bij onze politieke voorkeur. Een grote partij heeft het hierbij moeilijker dan een kleine. Want als je al iets initieert, dan brengt dat al heel snel heel veel mensen op de been”, aldus Eman die zegt dat als zijn partij een boete krijgt, deze zal betalen en hij biedt zijn verontschuldigingen aan.

Maar het is de zoveelste keer  in de verkiezingsperiode dat de coronaregels worden overtreden. Terwijl de partijen en ook het demissionaire kabinet eerder meerdere keren beloofden dat ze een situatie zoals in Curaçao willen voorkomen. Daar stierven tientallen doden nadat de verkiezingen zorgden voor de grootste uitbraak op het eiland sinds de pandemie.

Ook aanhangers van regeringspartij MEP braken weer de coronaregels

Premier Evelyn Wever-Croes die als MEP-leider ook haar lijst komt inleveren, roept de mensen op tot voorzichtigheid. Ze heeft echter net een rondje langs de districten gedaan die de verkiezingskandidaten vertegenwoordigen. Een activiteit die ook tot samenscholing van veel aanhangers leidde en bovendien staat bij het stadhuis nog een groepje onder een boom. Ook dat mag niet, maar de politie laat ze daar rustig staan.

“Je hebt een punt en ik roep mijn aanhangers op maar ook de rest van de bevolking: laten we er op blijven letten. Sinds maart (vorig jaar) hebben we al zoveel moeten inleveren. We zijn nu zover maar kunnen dit in een oogwenk weer verliezen als we ons niet aan de regels houden”, aldus de premier op vragen van Caribisch Netwerk waarom MEP zich niet aan de voorzorgsregels houdt.

‘We hebben de steun nodig van het OM dat er ook vervolging plaatsvindt’ – Lito Laclé, woordvoerder van de politie

Politiewoordvoerder Lito Laclé zegt aan het einde van de middag als de twaalf partijen klaar zijn met inleveren van hun kandidatenlijsten, dat het best goed is gegaan.

“We hebben de AVP-parade opgebroken. Ja, er was samenscholing, als je de letter van de wet volgt, dan zijn 3 of meer personen bij elkaar al strafbaar. Maar we hebben de discretionaire bevoegdheid om sancties op te leggen of niet. In dit geval hebben we ervoor gekozen om met de contactpersonen van de partijen af te spreken dat ze de lijsten inleveren, interviews met de pers geven en dan meteen weggaan. Dat was het belangrijkste voor ons.”

Strenger optreden tegen dus vooral de grote partijen AVP en MEP die structureel de regels overtreden, dat is iets wat het korps nog gaat evalueren, zegt hij:

“Als het nodig is, zullen we intern overleg over voeren. We hebben de steun van het Openbaar Ministerie nodig. We kunnen boetes geven bijvoorbeeld, maar dan hebben we nog steeds de steun nodig van het OM dat de vervolging ook echt plaatsvindt. Op het moment dat we merken dat die steun er is, zullen we optreden.”

Het OM liet echter eerder weten dat het aan de politie is om te handhaven. Op vragen hierover reageert politiewoordvoerder Laclé: “Het is onze politieleiding die met hen moet gaan zitten. Als daarboven ze de beslissing hebben genomen, zullen we het uitvoeren.”