Foto: Kabinet Wever-Croes in 2017 met zittend links Otmar Oduber, de opgestapte partijleider van POR en verdacht van corruptie

ORANJESTAD – Amper een uur nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld, biedt het Arubaanse kabinet Wever-Croes zijn ontslag aan. 

Premier Wever-Croes tekent de brief waarin ze het ontslag van het kabinet aanbiedt.

“Omdat een coalitiepartner wordt onderzocht voor verduistering tijdens deze kabinetsperiode, menen we dat we de meest extreme beslissing moeten nemen. Het kabinet kan niet verder zonder een basis van vertrouwen door deze integriteitsbreuk. Daarom heb ik een brief ondertekend waarin ik de gouverneur om ontslag van dit kabinet vraag en ontbinding van het parlement”, aldus premier Evelyn Wever-Croes.

Verduistering publiek geld
Het Arubaanse OM heeft beslag gelegd op rekeningen van de al omstreden partij POR. Het onderzoek begon nadat er een melding (MOT-melding) binnenkwam over ‘onregelmatigheden aangaande het beheer van gelden op een bankrekening van een stichting van de fractie van POR in het parlement van Aruba’, aldus het OM.

Omdat het gaat om gemeenschapsgeld, en het OM wil voorkomen dat dit verdwijnt, is deze week dus beslag gelegd op enkele rekeningen die tijdens het onderzoek in beeld zijn gekomen. De Landsrecherche is nog bezig met het onderzoek. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat, het OM wil hierover nog niets kwijt.

Bij de Kamer van Koophandel staat de stichting van de fractie onder de naam Hunto Nos POR geregistreerd met voorzitter Alan Howell. Hij is de partijleider van POR. Verder meldt de KvK dat Jacqueline van Putten de penningmeester is. Ze is één van de partijoprichters.

Onderzoek corruptie minister
Eind 2019 stapte partijoprichter/-leider van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar een half jaar later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen, zo bleek uit een interview met zijn opvolger Marisol Tromp. Zij moest vervolgens vertrekken omdat ze kritiek hierop had en volgens haar weigerde opdrachten uit te voeren van Oduber en eveens partijoprichter/-prominent Andin Bikker (minister van justitie).

De ministerportefeuille is sinds het ontslag van Tromp niet meer teruggegaan naar POR, maar overgenomen door de Arubaanse premier (MEP), wat ongebruikelijk is. Als reden gaf POR en de rest van het kabinet toen dat het te maken had met bezuinigingen vanwege de coronacrisis. Op vragen aan de premier of ze al eerder vermoedens had van corruptie door Otmar Oduber/partij POR, antwoordde Wever-Croes ontkennend.

Partij POR valt uit elkaar
Justitieminister Bikker heeft nu laten weten dat hij afstand neemt van zijn partij POR en de beslissing voor het kabinetsontslag steunt. “Op een gegeven moment word je moe van elke keer onaangename verrassingen en kritiek te verdragen die jouw persoon niet aangaan. Ik herken mij niet meer in POR.”

Ook fractieleider Dellanire Maduro heeft zich gedistantieerd van POR en zegt nu verder te gaan als onafhankelijk Statenlid. Ze stelt dat ze niets met de omstreden stichting te maken heeft en ook geen toegang heeft tot de bankrekening.

Hierdoor bestaat de POR-fractie alleen nog uit leider Alan Howell die ontkent iets te weten van onregelmatigheden bij de stichting dan wel verduistering.

Speerpunt kabinet: integriteit
Eén van de speerpunten van kabinet Wever-Croes dat in 2017 aantrad met coalitiepartijen POR en RED, is goed bestuur en integriteit. Critici waaronder stichting Deugdelijk Bestuur vinden echter dat het kabinet veel heeft beloofd maar in de praktijk te weinig van die beloftes heeft waargemaakt.

Maar de premier noemt juist dit speerpunt als belangrijkste reden om nu op te stappen: “Voor dit kabinet zijn goed bestuur en integriteit niet alleen woorden, maar uitvoering en dagelijks, verantwoordelijk handelen.”

Aruba zou in september al naar de stembus gaan. Of de verkiezingen nu vervroegd worden, is nog niet duidelijk.