DEN HAAG – “Iedereen met een beetje politiek inzicht had kunnen zien dat financieel toezicht niet werkt wanneer de financiële instituten instabiel zijn.” Dat zegt Isaura Carrilho (DENK) in debat met Tweede Kamerlid André Bosman (VVD).

Carrilho en Bosman gingen in discussie over onder andere de stelling of er strenger financieel toezicht moet komen voor Curaçao, Sint-Maarten en Aruba, nu de autonome landen er financieel slechter voor staan dan tien jaar geleden.

“Nederland had meer moeten investeren in de financiële instituten om ze gezond te maken en ze hun taken goed kunnen oppakken”, zegt Carrilho. Vertrekkend Kamerlid Bosman zucht: “Het is zo jammer dat de landen dit niet zelf oppakken. Geef mij drie maanden het belastingstelsel in handen en het loopt goed.”

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Opvallend – vond ook Carrilho – kunnen Bosman en de Denk-kandidaat elkaar vinden over volgende stelling: Mensen in het veel welvarende Nederland leven langer dan onze mensen op Curaçao en Aruba. Nederland zou ook de gezondheidszorg op deze eilanden gelijk moeten trekken.

Terwijl Bosman zegt dat verantwoordelijkheid ligt bij de autonome landen en Carrilho wel vindt dat er meer ondersteuning vanuit Den Haag moet komen, zijn ze het eens over de noodzaak van een multidimensionale aanpak. Zoals het stimuleren van landbouw zodat gezond voedsel goedkoper wordt.

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

Ook waren Carrilho en Bosman het eens dat er meer onderwijs over het Koninkrijk en Nederland nodig is. Maar volgens de Denk-kandidaat ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij Nederlandse politici om niet bij te dragen aan het stigma wat eilandbewoners ervaren:

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier
Ons vierde debat tussen Groenlinks en ChristenUnie gaat niet door, omdat ChristenUnie kort vantevoren heeft afgezegd.
 

Bekijk ook het tweede debat tussen Jorien Wuite van D66 en Attje Kuikens (PvdA). Klik hier.