Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Voor de ouderen van dagopvang Cocari betekent de kerstvakantie dat zij even niet terecht kunnen bij de dagopvang. Na de kerstlunch op 24 december is Cocari dicht.

“Al zijn de ouderen vaak alleen, met kerst en oud en nieuw krijgen ze toch wel iets meer gezoek, vandaar dat we ze elk jaar de kans geven om dit met familie door te brengen”, vertelt coördinator Boy Clarenda.

Tekst gaat verder onder de video

Door Marit Severijnse

Wel krijgen de ouderen nog dagelijks een maaltijd thuisgebracht. “Het is nog niet toereikend, maar scheelt wel een hoop op hun budget. Er zijn allerlei steunmaatregelen, voedselpakketten, maar onze mensen vallen daar vaak net buiten,” vertelt Clarenda,

Zaterdagopvang

Sinds kort is Cocari ook op zaterdag open voor een geselecteerd groepje ouderen. Dit gaat wel door in de kerstvakantie. “Van sommige families hebben we verzoeken gekregen, omdat zij zelf niet thuis kunnen zijn. We hebben nu een proef met 11 mensen en gaan in januari evalueren en kijken hoe verder.”

Terugblik en aanpassingen
Cocari heeft veel moeten investeren om de dagopvang tijdens de coronasituatie weer te kunnen openen. “Eerst zaten de mensen in drie zalen en met elkaar aan een tafel, nu hebben we alle stoelen en tafels uit elkaar getrokken. Ook worden de mensen niet meer opgehaald en thuisgebracht met één bus.” Volgens Clarenda hebben de ouderen wel erg moeten wennen aan de maatregelen. “Ze waren gewend aan een gemoedelijke setting en toen werd alles op zijn kop gezet. Je merkt wel dat de mensen nog zoekende zijn om te kijken hoe ze ermee om kunnen gaan, maar her gaat al beter.”

Armoede onder ouderen
In september kondigde het Nederlandse kabinet aan de komende tijd flink te investeren in de ouderenzorg op Bonaire. Dit kwam als reactie op het vorig jaar verschenen rapport ‘Oog voor ouderen in Caribisch Nederland’. Waarin de Nederlandse ombudsman Reinier van Zutphen het armoedeprobleem onder ouderen op de BES-eilanden aankaart. Wat is nu de stand van zaken? “Ik weet wel dat er meer over gesproken wordt en dat er vanuit de overheid wordt geprobeerd om die mensen in kaart te brengen. Men werkt er hard aan en deze zaken kun je niet van de ene op de andere dag veranderen,” aldus Clarenda.

Daarnaast benadrukt Clarenda dat armoede niet alleen het niet hebben van eten is. “Maar bijvoorbeeld ook geen aanspraak hebben, of niet voldoende voorzieningen hebben in de buurt.” Toch zijn er wel ontwikkelingen aan de gang binnen de ouderenzorg. “Onlangs hebben we nog een samenwerkingscontract getekend tussen de drie opvangcentra en bij Nort I Saliña en Tera Kora komt een extra dagopvang.”