Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

WILLEMSTAD – Een grote uitstroom van Venezolaanse vluchtelingen nu de partij van president Nicolás Maduro daar weer de verkiezingen heeft gewonnen, zeggen belangenorganisaties op Curaçao dit keer niet te verwachten.

Volgens Jennifer Rodriguez van de Venezolaanse organisatie Venex ‘worden de risico’s steeds groter’ om naar de omringende eilanden te vluchten. Itteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao zegt dat de mensen die vlak aan de overkant in Falcón wonen, het nog wel blijven proberen.

“Maar de grenzen worden nu heel goed bewaakt en er zijn veel controles. Ook om te voorkomen dat ze Covid meebrengen. Dus ik denk niet dat we heel veel nieuwe bootjes zullen zien komen op dit moment.” Ze hekelt nog altijd de situatie in de vreemdelingenbarakken op Curaçao.

Dulce Koopman in gesprek met Itteke Witteveen

Download de audio hier
.

Mary Goiri van VEN Europa zegt dat na deze verkiezingen er weinig verandert op humanitair gebied. “De oppositiepartijen die de verkiezingen hebben geboycot, komen met een volksraadpleging. Als daaruit blijkt dat de verkiezingen inderdaad frauduleus zijn, dan zal er wel meer internationale steun komen.”

Voor de mensen zelf blijft de situatie onveranderd kritiek, zegt Goiri. “Het wordt bovendien elke dag slechter. Werkten we maar samen met elkaar, de overheid hier, Nederland, het Koninkrijk. Zodat het in plaats van een probleem is voor Curaçao, het eiland juist zijn voordeel uit kan halen.”

Een samenwerking niet alleen op economisch gebied, zegt ze, maar ook politiek en sociaal met de eilanden. “De Nederlandse vertegenwoordiger in het Europees parlement hoort ons wel aan. Maar het vervolg daarop gaat langzaam.” Vanuit de Curaçao regering zijn er wel toenaderingen zegt Goiri, maar gebeurt er niets concreets.

‘Werkten we maar samen met elkaar in het Koninkrijk’
Mary Goiri, VEN Europa

“Het gaat niet alleen om de ongedocumenteerde Venezolanen. We hebben ook een hele ernstige situatie met degenen die wel legaal op het eiland zijn, geregistreerd en werken. Het is praktisch onmogelijk voor hen om officiële papieren zoals paspoort te regelen met de Venezolaanse autoriteiten.”

Terwijl ze die documenten nodig hebben om hun verblijfs- en werkvergunning op Curaçao te kunnen verlengen. Ook op Aruba is dit een groot probleem. Sinds meer dan 63 landen waaronder ook Nederland oppositieleider Juan Guaidó vorig jaar als interim-president hebben erkend, werken de consulaten die nog door Maduro worden aangestuurd, niet mee.

Maar ook de eilandsregeringen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, doen moeilijk met erkenning van verlopen documenten die veel Venezolanen dus niet kunnen vernieuwen door de situatie in hun thuisland.