Foto: Isolatiekamer op de Intensive Care

WILLEMSTAD – “Er komen steeds meer mensen uit de risicogroep van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis terecht en dat is een zorgwekkende ontwikkeling”, dat stelt Edmelyn Albertus, verpleegkundige op de Intensive Care (IC) in het lokale ziekenhuis het Curaçao Medical Center (CMC) op Curaçao.

Albertus: “Al deze patiënten worden thuis besmet door hun kinderen, kleinkinderen of andere familieleden. Wij kunnen deze zorg amper meer aan.”

IC-verpleegkundige Edmelyn Albertus

Albertus werkt vanaf de allereerste patiënt die op de IC terecht is gekomen, en is overleden, met COVID-positieve patiënten. Zij maakt zich zorgen nu steeds meer kwetsbare ouderen uit de risicogroep besmet raken. “Het leek lang alsof Curaçao de dans was ontsprongen doordat relatief weinig COVID-patiënten in het ziekenhuis terecht waren gekomen en aan het virus zijn overleden.”

De IC-verpleegkundige maakt zich zorgen nu het aantal besmettingen de 500 actieve gevallen heeft gepasseerd.

Inmiddels zijn alle niet-spoedeisende operaties al stopgezet nadat het zorgpersoneel van het CMC zelf ook op grote schaal besmet is geraakt. “Wij bepalen per dag wanneer deze zorg weer opgeschaald kan worden”, vertelt Germain Gibbs, woordvoerder van het CMC.

Het CMC heeft inmiddels een officieel verzoek voor bijstand aan Nederland gedaan. “Afgelopen weekend zijn de eerste Nederlandse artsen en verpleegkundigen aangekomen op het eiland”, aldus Gibbs.

Ook zijn er sinds juni Amerikaanse verpleegkundigen op het eiland. “Zij hebben gelukkig de tijd gehad om goed ingewerkt te worden, waardoor ze nu meteen aan de slag kunnen”. Ook andere Caribische eilanden hebben verpleegkundigen en artsen beschikbaar gesteld.

SEH-verpleegkundige Maricson Thielman

Het tekort aan personeel zorgt voor een hoge werkdruk in het ziekenhuis. “Wij hebben regelmatig een te kort aan personeel”, vertelt Maricson Thielman, verpleegkundige op de Spoed Eisende Hulp (SEH). “Wij draaien veel diensten en krijgen hierbij gelukkig inmiddels steun van andere afdelingen en verpleegkundige uit verschillende landen die ingevlogen zijn om het ziekenhuis te ondersteunen.”

‘Patiënten lopen zomaar het ziekenhuis binnen’
Wat Thielman opvalt is dat veel patiënten zonder verwijzing van de huisarts, gewoon het ziekenhuis binnenkomen lopen, terwijl ze COVID-positief blijken. Dit is gevaarlijk voor het personeel maar ook voor andere patiënten. “Als je klachten hebt, neem eerst contact op met de huisarts. Kom niet zomaar naar het ziekenhuis”, benadrukt Thielman, “zodat we maatregelen kunnen nemen om verdere besmetting te voorkomen. Op deze manier zijn al verschillende patiënten op verschillende afdelingen besmet geraakt, dat kunnen we ons niet permitteren”, aldus Thielman.

Ook vraagt de SEH-verpleger of patiënten bij hun aanmelding het formulier die ze moeten invullen om meer duidelijkheid te krijgen over hun klachten naar waarheid willen invullen. “Het blijkt dat de patiënten deze vragenlijst niet eerlijk invullen. Meestal komt de waarheid pas later in een gesprek met de verpleegkundige naar voren”, aldus Thielman.

Oproep: wees eerlijk
Deze vragenlijst in onder andere bedoelt om eventuele COVID-patiënten ertussenuit te filteren zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden om verdere besmettingen te voorkomen. Thielman: “Dit systeem werkt alleen als mensen eerlijk zijn”. De SEH-verpleger roept iedereen dan ook op om deze lijst vooral naar waarheid in te vullen.