Foto: Populaire strandbar op Curaçao

WILLEMSTAD – Vergeleken met Nederland loopt een Nederlandse toerist op Curaçao geen extra risico om besmet te raken met Covid-19. Dit stelt epidemioloog Izzy Gerstenbluth op de eventuele bezorgdheid over de onverwachte toename van Covid-gevallen (51) op het eiland.

Vanaf maart 2020 kent Curaçao 1215 Covid besmettingen. Er zijn nu 314 actieve Covid-gevallen. 899 mensen zijn hersteld. Acht mensen zijn opgenomen, waarvan één op de Intensive Care.

‘Uitschieter mag’
Een uitschieter af en toe is mogelijk, merkt Gerstenbluth op. “Het is niet redelijk om meteen op de 51 gevallen te vitten.” Er is een onderzoek gestart om de contacten van de besmette personen te achterhalen.

Gerstenbluth: “We moeten opletten dat het niet een trend wordt die verder omhoog gaat. Is dat wel het geval, dan kunnen we bepalen in welke mate extra maatregelen wel of niet genomen moeten worden.”

Geen extra maatregelen
Op 7 november heeft de overheid de coronamaatregelen op Curaçao versoepeld.. Onder andere duurt de avondklok nu van 12 uur s’avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Scholing van tot vier personen is toegestaan in publieke ruimtes.

Uitgaansgelegenheden mogen tot 11 uur s’avonds open zijn en achtergrondmuziek in restaurants en openbare gelegenheden is weer toegestaan. Voorlopig zullen er geen extra maatregelen genomen worden en de overheid overweegt nog verdere versoepeling, aldus Gerstenbluth.

Bij critici blijft de vraag hangen: zijn de vliegvakanties naar Curaçao en Bonaire (code geel) wel veilig voor inwoners en toeristen? Lees ook: Een vliegvakantie naar de Cariben tijdens een pandemie, is dat wel veilig genoeg?

Buureiland Bonaire is ook een eiland met code geel en ziet het aantal boekingen toenemen. “Zowel bij accommodaties, als autoverhuurbedrijven en duikscholen zien wij gelukkig een stijging in aanvragen,” vertelt Veroesjka De Windt, chief executive officer van Bonaire Hotel and Tourism Association. “We zijn hier zeker blij mee, maar het is nog niet zoals normaal; voor Bonaire betekent het hoogseizoen normaliter een bezettingsgraad van zo’n 90 procent, dat is hier nog niet het geval.”

De Windt benadrukt dat het missen van de Amerikaanse toeristen hier ook een grote rol in speelt. “Amerika is natuurlijk nog niet open en dat is onze grootste markt.” Hierdoor zijn sommige hotels en andere toeristische bedrijven momenteel nog gesloten. “Hoewel zij al langere tijd de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen hebben en dus klaar zijn voor het ontvangen van toeristen.”

Boulevard op Bonaire. Foto: Kim Hendriksen

Toeristenbelasting
Bonaire denkt in totaal zo’n drie miljoen dollar aan toeristenbelastingen mis te lopen vanwege corona. “De toeristenbelasting wordt geind door de overheid wordt onder andere ingezet voor het upgraden van ons toeristisch product en de infrastructuur. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van het eiland, dit jaar heeft het eiland weinig toeristenbelasting kunnen innen. Wat dat betekent voor het eiland kunnen we pas volgend jaar ervaren”, vertelt De Windt

Recovery Plan
Desondanks is Veroesjka blij dat er een Tourism Recovery Plan is. “De coronacrisis is een klap voor iedereen, zo ook voor het toerisme, maar het geeft tevens de ruimte om zaken op te pakken die voor corona minder aandacht kregen. Denk hierbij aan een sterkere destination marketing, waarbij Bonaire zich focust op het toegespitster bereiken van meer toerisme.”

Verder denkt De Windt dat we door corona nog meer zijn gaan inzien dat de toeristische sector echt een economische pilaar is voor het eiland. “Voor onze buurlanden, waar de toeristische sectoren het beter doen, is het net zo goed een enorme klap, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je als sector met tegenslagen om gaat. Het is in deze tijden belangrijk om onze krachten te bundelen, elkaar te ondersteunen en samen vooruit te denken.”