Foto: Urisha Blake

ORANJESTAD – “Opvallend dit keer is dat we sinds een hele lange tijd weer twee vrouwelijke lijsttrekkers hebben”, zegt Urisha Blake, docent en bekende blogger op Sint-Eustatius. “De vraag is echter, hebben ze straks ook écht wat te zeggen. Want de politiek hier is vooral gedomineerd geweest door mannen.”

2102 Statianen (totaal aantal inwoners: 3383) mogen deze woensdag hun stem uitbrengen voor een nieuwe eilandsraad voor de komende 2,5 jaar. In eerste instantie leek er weinig animo, zegt Blake. “Veel mensen dachten: we gaan niet stemmen want de nieuwe eilandsraad heeft straks toch niets te zeggen over het bestuur.”

Vanwege corona werd er amper campagne op straat gevoerd, wel online – foto: Urisha Blake

Maar volgens haar is dat inmiddels veranderd. Ook omdat de grote partijen zoals PLP zich hebben gerealiseerd dat ze straks in de eilandsraad meer macht hebben dan ze eerst dachten. “Oude partijprominenten als Franklin Brown roepen nog steeds op om niet te stemmen. Maar Rechelline (Leerdam, lijsttrekker van PLP) heeft gezegd dat zij en ook anderen in haar partij van gedachten zijn veranderd. Dus nu hoor ik van steeds meer Statianen dat ze toch gaan stemmen. Zo van: something is better than nothing at all.”

In een interview met Blake zegt Leerdam dat de reden om aan deze verkiezingen toch mee te doen, in eerste instantie ‘ meer transparantie voor het volk’ was. “De afgelopen twee jaar onder Franco (de vorige door Nederland aangestelde regeringscommissaris, red.) kregen we geen enkele informatie. Dus we zeiden: we willen nu wel aan tafel (in de eilandsraad) zodat we ten minste uit eerste hand informatie gaan krijgen en zo de samenleving wél de transparantie kunnen geven over wat er allemaal wordt besloten.”

verkiezingslijst PLP -foto: Urisha Blake

Maar nu blijkt dat de nieuw verkozen eilandsraad meer bevoegdheden krijgt, is de partij helemaal overstag. “We hebben met Van Rij gesproken (huidige regeringscommissaris, red.) en begrepen dat we in deze fase als eilandsraad moties mogen indienen. Ik dacht toen: wow, dat is interessant! En we hebben ook vragenrecht, interpellatierecht. Dus we kunnen het bestuur straks weer verantwoordelijk gaan houden.” En het verantwoordelijk houden van politici maar ook bestuurders, is voor een democratie het belangrijkste, vindt Leerdam.

De eilandsraad bestaande uit vijf zetels kan na 21 oktober voor het eerst, sinds het Nederlandse ingrijpen twee jaar geleden, het lokale bestuur grotendeels weer controleren. Dat bestuur blijft voorlopig nog wel bestaan uit een (door Nederland aangestelde) regeringscommissaris, in plaats van lokaal gekozen gedeputeerden en een gezaghebber. Dus Sint-Eustatius heeft na deze verkiezingen nog steeds geen volledige democratie.
‘We doen niet mee voor de show’

Aan de verkiezingen doen drie partijen mee: Democratic Party (DP), Progressive Labour Party (PLP) en United People’s Coalition (UPC) met in totaal 26 kandidaten. Volgens Blake is dus bij deze verkiezingen opvallend dat vrouwen hoog, op verkiesbare posities staan; bij de twee grootste partijen zijn vrouwen zelfs lijsttrekker.

De lijst van Democratic Party – foto: Urisha Blake

Zoals bij DP met 12 kandidaten op de lijst. Maar Raquel Spanner-Carty, nummer 5 op deze lijst is hiervan niet onder de indruk. “ Ik zag nooit het verschil. Omdat ik het nooit zag als onmogelijk, ben ik niet onder de indruk van wat we bereikt hebben. Want het was altijd al mogelijk. Wat wij als vrouwen wel nieuw aan tafel brengen, is multitasking. We doen dat zo goed, zo goed.”

Rechelline Leerdam is lijsttrekker van PLP, met 11 kandidaten. De partij is altijd getrokken door mannen, de afgelopen 20 jaar door Clyde van Putten. Van Putten trok zich eerder publiekelijk terug als leider, maar staat nog steeds als prominente lijstduwer op nummer 11.

“Het idee daarbuiten is inderdaad dat hoewel ik frontrunner ben, meneer Van Putten straks het leiderschap weer overneemt. Dat is niet het geval. Het zal even duren voordat iedereen is gewend, speciaal voor de PLP want we hadden hem 20 jaar als leider. Maar na verloop van tijd zullen mensen zich realiseren dat er echt een nieuw leiderschap is. En zien ze dat ik er niet voor de show zit”, aldus Leerdam.

‘ Ik wil empowerment van vrouwen aan tafel brengen’

De kleinste partij UPC met drie kandidaten heeft op nummer 2 Carmen Nova staan en zij zegt over vrouwelijke politici: “Ik wil empowerment van vrouwen aan de tafel brengen. Vrouwen aanmoedigen, dat je alles kan doen, alles mogelijk is als je dat wilt.”

kandidatenlijst United People’s Coalition – eigen foto

Ze is er niet mee eens dat vrouwelijke politici een minder belangrijke rol spelen in de besluitvorming. “In onze partij hebben we dat niet. Iedereen is gelijk. Misschien dat sommigen meer ervaring hebben in de politieke arena. Maar dat wil niet zeggen dat er geen zware verantwoordelijkheden naar ons gedelegeerd wordt omdat we een mannelijke leider hebben.”