Foto: Ralph Cantave

PHILIPSBURG – Nadat burgers van zowel het Nederlandse als Franse deel van Sint-Maarten opnieuw protesteerden tegen de grenssluiting, hebben de Franse autoriteiten besloten om deze direct te openen.

Soualiga United, een beweging met leiders uit de Nederlandse en Franse gemeenschap organiseerde het protest. Honderden demonstranten gaven daaraan gehoor deze woensdag en met succes: om vier uur ‘s middags werden alle blokkades en controles opgeheven. Onder de demonstranten waren ook politici van beide kanten. “De mensen in dit land, van beide zijden, noord en zuid, zijn één. En we willen ook één blijven”, bendrukt onderwijsminister Rudolphe Samuel.

De Franse autoriteiten sloten de grens voor vrij verkeer uit vrees voor coronabesmettingen. Dit nadat Nederlands Sint-Maarten eind juli de grenzen met Amerika opende. Alleen voor werk of gezondheidsredenen mochten mensen nog heen en weer reizen. Daarvoor moesten ze beschikken over een speciaal grensdocument.

Op 15 september zou de grens weer openen, maar dat werd uitgesteld naar 1 oktober. De frustratie groeide onder beide bevolkingen. Het dieptepunt vonden velen toen leerlingen die de grens over moesten om naar school te gaan, werden teruggestuurd.