Foto: John Samson

ORANJESTAD – De druk vanuit de lokale gemeenschap op de Arubaanse politiek om snel akkoord te gaan met de Nederlandse eisen voor de coronaleningen, groeit. Toch is het voor de Arubaanse regering nog steeds een ‘nee’, zo zegt premier Evelyn Wever-Croes.

Premier Evelyn Wever-Croes in gesprek met verslaggever Sharina Henriquez

Download de audio hier
.

Het geld zou al begin deze maand op zijn, zei de regering eerder. Maar doordat de financiënminister met wat ‘potjes’ kon schuiven, zegt de premier nu, en de toeristen sinds de grensopening in juli nog wat binnenbrachten, kan Aruba het tot medio september uitzingen.

Volgens steeds meer Arubanen valt er niets meer te kiezen (vertaald: Mama, wat is er te eten? -Autonomie)

En die tijd gebruikt de regering om verder te onderhandelen met Nederland over de leningseisen tot op 11 september weer een Rijksministerraad is. Maar op eigen bodem is er grote druk en steeds meer kritiek te horen dat het kabinet alleen nog voor de show onderhandelt.

Vanuit de zorgsector – onder andere van huisartsen, medisch specialisten en apothekers, is deze maandag een brandbrief naar de regering gestuurd met het verzoek ‘onmiddellijk akkoord te gaan met Nederland’. Ze zeggen dat de gezondheidszorg in gevaar is en de regering de signalen niet oppikt.

“De zorg heeft haar kritieke punt bereikt en wij als zorgverleners kunnen onder de huidige omstandigheden daarvoor niet meer instaan”, aldus de brief.

Werkgeversverenigingen en  de Kamer van Koophandel stuurden vorige week al een brandbrief. Zij stellen dat Aruba geen keus heeft om de Nederlandse leningseisen af te wijzen. Want anders stort de economie helemaal in.

‘De enige reden als we akkoord gaan, is omdat Nederland een pistool tegen ons hoofd zet’, aldus premier Evelyn Wever-Croes

De Arubaanse premier reageert dat de onderhandelingen niet voor de show zijn. “We proberen echt met man en macht om aan de andere zijde van de oceaan dat te laten zien.”

Een  groot struikelblok  voor Aruba is dat volgens de Nederlandse eisen, de nieuwe Caribische Hervormingsentiteit ook een streng, financieel toezicht kan opleggen als Aruba zich niet aan de afspraken houdt. Dat komt dan naast het toezicht geregeld in de rijkswet financieel toezicht. Premier Wever-Croes wil hierover duidelijkheid. Want ook al gaat Aruba hiermee akkoord, dan ontstaan in de kortste tijd weer problemen over ‘de interpretaties’, zegt ze.

“Nederland zegt nu: ja, het is niet de bedoeling om dat zomaar te doen. Het moet wel iets ernstigs zijn, het moet structureel zijn. Nou dan zeg ik: zet dat op papier. Doe het duidelijk en zet het ook in de wet. Want anders gaat dit met elkaar botsen,  overlappen en komen we er nooit meer uit.”

Mocht de Arubaanse regering eruit komen met Nederland, dan nog gaat het akkoord eerst naar het parlement voor goedkeuring, zegt de premier. Ook als het een ‘nee’ blijft, gaat de regering naar het parlement voor een eindbeslissing. “Want het land zonder geld laten, is ook weer geen reële optie”, aldus Wever-Croes.