Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Het lanceren van het Slavenregister vult een grote leegte in de slavernijgeschiedenis van Curaçao, nu dat iedereen online zijn of haar voorouders kan opzoeken. Dat zegt Frank Quirindongo, voorzitter van het Slavernij Platform en Erfenis van de Slavernij. “Pas door je verleden te kennen, kun je jezelf begrijpen.”

Op 17 augustus 2020, exact 225 jaar nadat de grote slavenopstand onder leiding van verzetsstrijder Tula begon, zijn acht slavenregisters online gepubliceerd. Het Nationale Archief heeft de digitale archieven op hun website beschikbaar gesteld. Het register bevat 21 duizend registraties vanaf 1839.

Door Kim Hendriksen

Het Slavenregister is nog niet compleet. Volgens Quirindongo moet de periode van 1 juli 1863, na de slavernij, nog er in opgenomen worden. “Dan kunnen we onderzoeken wat er gebeurd is met de vrijgemaakte slaven. Hoeveel er naar Willemstad zijn gegaan of op de plantage zijn gebleven en hoe ze vervolgens hebben geleefd en gewerkt.”

Familiebanden
Volgens Geschiedkundige Jeanne Henriquez kan het zoeken in de registers ertoe leiden dat familieleden voor het eerst kennis maken met elkaar. De grootste belangstelling heeft Henriquez voor de genealogieboeken (familie). Deze boeken illustreren de vermenging van de verschillende families.

De oude archieven, die oorspronkelijk met de handgeschreven waren in verschillende boeken, geven onder andere aan wie er voor 1863 gestorven zijn en wie er gevlucht zijn. Henriquez: “De acht registers geven ook aan hoeveel generaties er op één plantage gebleven zijn. Nu dit archief online staat, is het makkelijker om informatie te verifiëren.”

Project Sablika
Max Scriwanek, directeur van het Nationale Archief, zegt dat het Slavenregister zal uitbreiden en er ook een expositie volgt. Voor dit project hebben de onderzoekers – wetenschappers, antropologen, archeologen en geschiedkundigen – de naam Sablika gekozen. Sablika was de vermeende vriendin van verzetsstrijder Tula.

Quirindongo en Henriquez weten als onderzoekers het online archief te raadplegen. Om het Slavenregister toegankelijk te maken voor iedereen, zal het Nationaal Archief binnenkort online cursussen geven over hoe er gezocht moet worden in de database.