Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Terwijl de zorgen over inkomstenverlies door de coronacrisis op het eiland groeien, doen de Sint-Maartenaren er zelf alles aan om elkaar te helpen. Zo deelden vrijwilligers deze week 10.000 ‘vliegtuig-maaltijden’ uit in verschillende arme wijken van het eiland.

Het voedsel werd gedoneerd door een luchtvaartcateraar: door reisrestricties van en naar het eiland waren de maaltijden over. Een zeer welkome gift op Sint-Maarten, waar veel mensen door de coronacrisis nog dieper in de armoede dreigen weg te zakken.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Freegan Food Foundation deelt al meer dan twee jaar gratis voedsel uit in armere gebieden van Sint-Maarten. Tot nu toe hebben maatregelen tegen het coronavirus nog weinig impact op hun werk.

Dat kan in de toekomst veranderen, zeggen de initiatiefnemers. De voedseldonatie loopt terug en de maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Mocht eten schaars worden, dan kan het uiteindelijk gevaarlijk worden om de wijken in te gaan.

Aantal besmettingen toegenomen
Dinsdag bevestigde de overheid op Sint-Maarten 16 besmettingen en het overlijden van een persoon in thuisisolatie waarvan vermoed wordt dat hij het coronavirus had. Aan de Franse kant, Saint-Martin, zijn inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Ombudsman Sint-Maarten: ‘Vergeet mensen in armoede niet tijdens coronacrisis’

Door de corona pandemie is ook Sint-Maarten genoodzaakt om alle toeristische bezoeken te weren. Een zware maatregel voor de eilanden die economisch vooral afhankelijk zijn van toerisme.

Het aantal mensen dat hierdoor nu zonder inkomen zit loopt op. De Ombudsman van Sint-Maarten benadrukt daarom om tijdens deze crisis vooral de kwetsbare groepen niet te vergeten. Lees hier meer.