Foto: Pointe Blanche gevangenis. Tim van Dijk

Update: de eerste coronatest van de gevangene is negatief. De uitslag van de tweede test is nog niet bekend.

PHILIPSBURG – Sint-Maarten probeert zich te wapenen tegen het coronavirus, maar ‘de maatregelen voor de Pointe Blanche-gevangenis stellen weinig voor’. Dat zegt advocaat Sjamira Roseburg. Een gevangene is maandag getest op het coronavirus. De uitslag daarvan is nog niet bekend.

Een corona uitbraak in de afgekeurde gevangenis kan het zorgsysteem op het eiland overbelasten. Er zitten ruim zeventig gevangenen vast. Het ziekenhuis van Sint-Maarten heeft maar drie intensive care bedden.

Huisarrest met enkelband oplossing?
“De gevangenis is overvol en onhygiënisch”, zegt advocaat Roseburg. “Ik maak mij veel zorgen over mijn cliënten. Terwijl we in de buitenwereld contact dienen te vermijden, zitten gedetineerden met zijn tweeën op een cel. Dit is niet verstandig.”

Roseburg pleit ervoor dat gedetineerden die bijna hun straf hebben uitgezeten of voor lichte vergrijpen vastzitten, vrij worden gelaten. “Het enkelband systeem moet met spoed ingevoerd te worden.”

Advocaat Sjamira Roseburg over de situatie in de Pointe Blanche gevangenis

 

Roseburg stuurde maandag een brandbrief naar de minister van Justitie, Egbert Doran. Een reactie heeft ze tot op heden nog niet gekregen. Ook bij navraag door Caribisch Netwerk geeft de minister niet thuis.

Wel vertelde de minister donderdag in een persconferentie dat de gevangenen geen bezoek meer mogen ontvangen en dat familieleden en advocaten via een skypeverbinding contact mogen maken. Verdere maatregelen om het coronavirus uit de gevangenis te houden, zoals extra hygiëne maatregelen voor gevangenisbewaarders, zijn niet bekend.

Gevangenen naar de rechter gestapt
De zorgelijke situatie in de Pointe Blanche gevangenis kan niet nieuw zijn voor de regering van Sint-Maarten. Mensenrechtenorganisaties hebben hierover al vaker aan de bel getrokken. Ook zijn er sinds 2010 34 vernietigende rapporten verschenen van de Voortgangscommissie Sint-Maarten uit Nederland.

Vlak voor de coronacrisis zou er een kort geding dienen, die 37 gedetineerden van de Point Blanche-gevangenis hebben aangespannen. De gedetineerden willen hiermee het Land Sint Maarten dwingen hen naar een ‘veilige’ gevangenis in Nederland of Bonaire over te plaatsen.

Volgens de gedetineerden kan het Land hun veiligheid binnen de gevangenis op Sint-Maarten niet garanderen en zijn de leefomstandigheden niet menswaardig. Maar door de coronacrisis zijn alle rechtszaken voor onbepaalde tijd opgeschort.

Foto: Tim van Dijk

Gevangenen Sint-Maarten staken: ‘dit kan niet in het Koninkrijk anno 2019’

Een overvolle gevangenis die krioelt met kakkerlakken, bijna geen recreatiemogelijkheden en smeken om medische hulp. De gevangenen die in de Pointe Blanche-gevangenis zitten, zijn het zat.