Foto: Pixabay

ORANJESTAD – De avondklok waardoor mensen vanaf zaterdag 21 maart na 9 uur ‘s avonds niet meer buiten mogen tot 6 uur ‘s morgens geldt ook voor journalisten, zei de Arubaanse premier gisteren. Arubaanse media zijn nu in protest gegaan.

Marko Espinoza-Cangahuala, werkzaam bij het grootste nieuwsmedium 24Ora, heeft als vice-voorzitter van de commissie voor persvrijheid en nieuwsgaring van de Inter American Press Association, per brief protest aangetekend.

De brief is naar het  Openbaar Ministerie, politie en ook de Nederlandse vereniging van Journalisten (NVJ) gestuurd. Met het verzoek om een uitzondering te maken voor persmedewerkers.

Ook de vijf kranten op Aruba doen mee aan het protest. Vooral omdat de ochtendkranten ‘s nachts worden gedrukt en dat door de avondklok onmogelijk wordt. Bon Dia Aruba/Aruba Today, Amigoe, Diario en Solo di Pueblo willen dringend om tafel met de premier.

“We hebben gezamenlijk het verzoek uitgedaan maar nog niets gehoord tot nu toe”, aldus Xiomara Arends, onderdirecteur van Caribbean Speed Printers, die behalve kranteneigenaar ook drukker is van de meeste kranten op Aruba.

De Arubaanse premier benadrukte tijdens de bekendmaking van de avondklok dat journalisten niet tot de uitzonderingsberoepen horen. In Nederland maar ook vele andere landen behoren journalisten wel tot sectoren en beroepen die cruciaal zijn.

Politiek Den Haag
Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de avondklok op Aruba ook voor journalisten geldt. “Juist in crisistijd moet vrije pers zijn werk kunnen doen. Terecht dat Arubaanse pers protesteert tegen de avondklok.”

Andere maatregelen
Vanaf zaterdag 21 maart mogen ook geen Arubaanse inwoners meer terug vliegen. Niemand mag meer binnen behalve bijvoorbeeld medisch personeel. Winkels moeten om acht uur ‘s avonds dicht zijn uitgezonderd restaurants en pompstations met drive-thru.