Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Aruba heeft vanaf zaterdag 21 maart een verplichte avondklok waarbij mensen van 9 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s morgens binnen moeten blijven om  besmetting van corona verder tegen te gaan.

Alleen werknemers van vitale instanties en bedrijven mogen dan naar buiten. Overtreders kunnen een boete van maximaal 10 duizend gulden krijgen.

“Het is een beetje beschamend dat we een dreigmaatregel moeten nemen om mensen binnen te houden”, zegt premier Evelyn Wever-Croes. Op de nationale feestdag afgelopen woensdag 18 maart was het bijvoorbeeld heel druk op de stranden met families. Een dag erna stonden weer lange rijen bij de supermarkten.

Vijfde corona-geval: medewerker luchthaven
De premier neemt de maatregel na bekendmaking dat het eiland een vijfde corona-geval heeft. Het gaat om een werknemer op de luchthaven. Er zijn uit voorzorg 24 werknemers naar huis gestuurd. Volgens de luchthaven-directeur hoeft het vliegveld echter niet dicht.

Op dit moment zitten volgens de overheid 127 mensen in quarantaine en zijn 61 mensen negatief getest. Hoeveel mensen nog op een test wachten die wél symptomen hebben, kon niemand binnen de overheid beantwoorden. Ook niet na herhaaldelijk vragen.

Behalve de avondklok op 21 maart, mogen vanaf die dag geen Arubaanse bewoners meer invliegen. Deze maatregelen duren voorlopig tot 31 maart. Wie zich tijdens de avondklok op straat waagt, kan dus een boete van maximaal 10 duizend florin krijgen. Maar voor winkels en horeca die langer open blijven dan 8 uur ‘s avonds, is de boete maximaal slechts 1000 gulden. De boetes zijn geregeld in al bestaande wetten, legt politiecommissaris Andrew Hoo het verschil uit.