Foto: Tim van Dijk

ORANJESTAD – De opvolgers van regeringscommissaris Mike Franco en zijn plaatsvervanger Mervyn Stegers gaan vooral aan de slag met de voorbereidingen van de verkiezingen in oktober. Waarna Sint-Eustatius weer kan beginnen aan de vorming van een eigen bestuur, meer dan twee jaar na de interventie van Nederland.

 Maar hoe kijken bewoners hier tegenaan?

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Aan zijn opvolgers, de nieuwe regeringscommissaris Marnix van Rij en diens plaatsvervanger Alida Francis, geeft Franco het volgende advies mee: “Eén: een stuk geduld. Twee: luisteren naar wat er lokaal wordt begrepen c.q. richtingen voor oplossingen. En dat heel goed afwegen met hoe dat in Nederland wordt verstaan en geïnterpreteerd.”

Want volgens Franco worden aan beide kanten soms ‘verkeerd begrip’ getoond voor wat de andere bedoelt.

Oud-gezaghebber Gerald Berkel verwacht dat na de verkiezingen er niet veel gaat veranderen. Hij  is bovendien bereid weer ‘een rol’ te spelen in het nieuwe bestuur van Statia.

Mike Franco – foto: Tim van Dijk

Vertrekkende regeringscommisaris versus de straat

De vertrekkende regeringscommissaris Mike Franco denkt dat de ‘gemiddelde Statiaan’ tevreden is met de geboekte vooruitgang in twee jaar, nadat hij van Nederland orde moest gaan scheppen op het eiland. Op straat zijn er echter andere geluiden te horen.