Foto: CDA Kamerlid Chris van Dam

DEN HAAG – Opnieuw worden verdachten veel te lang vastgehouden in de politiecellen op Sint-Maarten. CDA-Kamerlid Chris van Dam wil van de Nederlandse ministers weten of ze gaan ingrijpen op het eiland.

Reden voor de mondelinge vragen, is dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens opnieuw het Koninkrijk op de vingers heeft getikt vanwege de onmenselijke detentie-omstandigheden op Sint-Maarten.

Het eiland kampt bovendien met een cellentekort, waardoor verdachten langer dan toegestaan is vast worden gehouden in een politiecel.

Dinsdag in de Tweede Kamer
Van Dam wil komende dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer mondelinge vragen stellen. “De regering van Sint-Maarten kan het niet en wil het niet”, vindt Van Dam. Het CDA ziet de detentie-situatie op het eiland als “zeer zorgelijk” en “Koninkrijk-onwaardig”.

Foto: Tim van Dijk

Tegenstrijdige verklaringen

In januari vroeg Caribisch Netwerk aan het OM op Sint-Maarten of verdachten langer dan is toegestaan worden vastgehouden in de politiecellen. ‘Nee’, antwoordde een woordvoerder in een schriftelijke verklaring. Volgens de advocaat van de verdachte in kwestie, was het tot vrijdag wel het geval.

Pointe Blanche-gevangenis
Uit verschillende rapporten is gebleken dat de Point Blanche-gevangenis niet voldoet aan de minimale eisen. De detentie-omstandigheden is al jarenlang een doorn in het oog van politiek Den Haag, omdat de situatie niet verbetert.

Van Dam wil weten of de Nederlandse kabinet bereid is om te gaan ingrijpen. “De rechtshandhaving zit fors in de knel.” Maar zo’n ingreep ligt politiek gevoelig, omdat Sint-Maarten een autonoom land is binnen het Koninkrijk en zelf verantwoordelijk is voor justitietaken. Ingrijpen wordt gezien als het allerlaatste redmiddel.

Via artikel 43 lid 2 van het Statuut, zou de Rijksministerraad in Den Haag dat kunnen doen. Daarin staat dat ‘het waarborgen van menselijke rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur een aangelegenheid van het Koninkrijk’.

Opzettelijke actie van het Openbaar Ministerie?
“Ik denk dat het Openbaar Ministerie op Sint-Maarten bewust de regels ten aanzien van maximale detentie in politiecellen tart”, zegt Kamerlid Chris van Dam. “Omdat ze dat wel moeten in specifieke schrijnende gevallen én om het probleem op tafel te zetten. En terecht.”

Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten zelf heeft nog niet gereageerd op de vraag of het opzettelijk de regels overtreedt.