Foto: T-shirt opdruk met 'niemand houdt meer van Saba dan een Sabaan'

DEN HAAG – Sabanen in Nederland vierden afgelopen weekend Saba Day in Den Haag. Naast feesten en lekker eten werd er ook kritisch gekeken naar de situatie op het eiland. Zo hopen de meeste feestgangers op een betere toekomst voor Saba.

In het Haagse café De Vriendenkring klinkt levendige socamuziek, er worden typische Sabaanse viskoekjes met chicken locrey gegeten en familieleden en oude bekenden lachen luidkeels om elkaars grappen. Ook bekende Sabaanse politici zijn aanwezig om te genieten van de sfeer en om de connectie met de diaspora te behouden.

Mensen zijn voor het grootste deel tevreden met hoe het eraan toe gaat op hun eiland van herkomst. De infrastructuur is er volgens bezoekers erg op vooruit gegaan en het eiland ligt er goed bij. Toch zijn er ook kritische geluiden. Zo zijn mensen kritisch over de gestegen kosten, de werkloosheid en de moeilijke situatie van de jongeren.

Videoreportage door Guilliano Payne

Organisator Saskia Matthew, die speciaal voor dit event met een groep van vijf man is overgevlogen, noemt de Sabaanse politici die vorige maand uit een overleg met Den Haag weg zijn gelopen. ‘”Ik hoop dat die situatie verbetert.’’ Het eiland wil al 5 jaar hun eigen werkvergunningen kunnen verlenen, dat gaat nog steeds via Nederland.

‘Niet alleen maar beloften’
Raadslid Esmeralda Johnson deelt de zorgen van haar eilandgenoten: ‘’We willen niet alleen maar beloftes. We willen meer vertrouwen krijgen van Den Haag en meer structurele taken zodat we echt dingen voor het eiland kunnen doen. Mensen lijden op het eiland. Ze leven van maand tot maand. Wij krijgen niet dezelfde voordelen zoals mensen in Nederland.’’

Johnson maakt de problematiek ook zelf mee. Als 22-jarig raadslid kan zij niet op zichzelf wonen met het salaris dat ze verdient.

Volgens raadslid Vito Charles ‘is het belangrijk om de cultuur van je land van herkomst te blijven vieren, ook al woon je niet meer op het eiland’. Hij steunt het initiatief dan ook, omdat hij het ziet als een goede manier om Sabanen in Nederland met elkaar in contact te brengen. “Het is de manier bij uitstek om te vieren wat ons als Sabanen zo uniek maakt.’’

Saba Day wordt volgend jaar weer in een andere stad in Nederland gevierd, aldus de organisatie.

Wat wordt er gevierd op Saba Day?

In 1983 werden de eilandgebieden Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius gecreëerd. Daarvoor waren de drie eilanden verenigd in één eilandgebied: Bovenwindse eilanden. Het nieuwe eilandgebied Saba besloot op 15 oktober 1984 een comité in te stellen dat een vlag, een wapen en een volkslied moest ontwerpen.

Voor de vlag ontving het comité 130 ontwerpen, waaruit er drie werden gekozen. Op vrijdag 6 december 1985 (San Saba Day) werd het ontwerp van de toen 18-jarige Edmond Johnson gekozen en voor het eerst gehesen.

Dit jaar was het voor de tweede keer dat Saba Day ook in Nederland werd gevierd.