DEN HAAG – Dat de wederopbouw van Sint-Maarten nog steeds traag verloopt, komt vooral door de politici van Sint-Maarten zelf. Dat stelt minister Raymond Knops op vragen van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de reparatie van daken en huizen, de gevangenis en de luchthaven op het eiland dat in 2017 door orkaan Irma werd verwoest. De Wereldbank, die in opdracht van Nederland het wederopbouwfonds beheert, kreeg tot nu toe veel kritiek vanuit Sint-Maarten en de Tweede Kamer, maar Knops wijst vooral naar de Sint-Maartense politiek.

Zo kan de Wereldbank geen vestiging openen op het eiland, omdat de lokale vergunning daarvoor nog niet geregeld is. Zo’n vestiging zou het makkelijker moeten maken voor hulpstichtingen op het eiland. Nu moeten de aanvragen via Washington.

‘Maar tien procent van de daken gerepareerd’
Knops veegt ook de kritiek van tafel door de Ombudsman van Sint-Maarten. Die stelt dat twee jaar na de verwoestende orkaan slechts tien procent van de huizen gerepareerd zouden zijn.

“Dat blijkt niet uit het rapport van diezelfde Ombudsman en ik kan het ook niet staven”, zegt Knops. De minister zegt met eigen ogen voortgang te hebben gezien. “Elke keer als ik daar ben, bezoek ik die projecten.”

Volgens de Nederlandse regering zijn er ruim 1.000 huizen hersteld. Volgend jaar komen daar 500 reparaties bij. “Het duurt lang”, erkent Knops. “Maar de capaciteiten zijn ook beperkt.”

‘Luchthaven voorbeeld van hoe het niet moet’ 
Vooral de reparatie van de luchthaven op Sint-Maarten is een doorn in het oog van Nederland. Het heeft anderhalf jaar geduurd om de Nederlandse hulp te aanvaarden.

De lokale politiek wilde aanvankelijk een kant-en-klaar plan voor de bouw en 100 miljoen dollar, waarvan de helft als gift vanuit Nederland, niet accepteren. Parlementsleden wilden andere financierders die hogere rentes vragen.

“Buitengewoon frustrerend en echt beschamend”, vindt minister Knops. “Er waren te veel mensen die buitengewoon effectief dat project hebben vertraagd. Dat ligt níet bij de Wereldbank en dat ligt niet bij Nederland.”

Of Knops niet meer druk had moeten leggen? “Dat signaal hebben we ook afgegeven”, zegt de minister tegen de Kamer. “Ik kan geen besluiten nemen voor de regering van Sint-Maarten. Dat moeten ze echt zelf doen.”

Ook op andere terreinen vertragingen
In tien jaar tijd is het negende kabinet op Sint-Maarten gevallen. De politieke instabiliteit kan voor verdere vertragingen zorgen, ziet Knops. Bijvoorbeeld het oprichten van de Integriteitskamer om corruptie tegen te gaan. Zowel Nederland als Sint-Maarten moeten een lid benoemen, maar het eiland is nog niet zover.

Ook de gevangenis Point Blanche is een grote zorg van zowel Knops als de Tweede Kamer. Een paar dagen geleden moest Defensie nog hulp verlenen aan Sint-Maarten, vanwege de staking van detineerden tegen de slechte omstandigheden in de gevangenis.

Nijpend cellentekort

Hoofdofficier van Justitie Mirjam Mol op Sint-Maarten trok in oktober van dit jaar al aan de bel over het nijpende cellentekort in de gevangenis van Sint-Maarten.  Wil je weten hoe het precies zit? Lees er alles over via deze link.

Via Nederland zijn er containercellen geleverd, maar die zijn op het eiland nog niet geïnstalleerd. “En die kunnen dus niet gebruikt worden”, zegt Knops. “Er zijn mensen in opleiding, maar het gaat allemaal ontzettend langzaam.”