Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Archell Thompson wordt als kind mishandeld door zijn ouders en gepest op school, omdat hij vaak bont en blauw in de klas zit. Nu zet hij zijn verhaal in om jongeren die in dezelfde situatie zitten, te motiveren.

Thompson doet zijn verhaal op scholen en geeft workshops aan leerlingen. Volgens Viandrelica Narcisio van Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC), een stichting waarmee Thompson samenwerkt, weten veel opvoeders niet wat voor effect geweld heeft op kinderen. “Bij jonge geweldplegers voert geweld in het gezin de boventoon.”

Tekst gaat verder onder de video


Door Kim Hendriksen

Narsicio heeft de cijfers van jongeren die betrokken waren bij incidenten met geweld op school en op straat tussen 2014 en 2018, naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat de jongeren die deze geweldsdelicten plegen, steeds jonger worden. “We zien een patroon waarin kindermishandeling een grote rol speelt”, vertelt Narcisio.

Ook bij Thompson gaat het mis. Hij groeit naar eigen zeggen op als onzekere jongen die continue op zoek is naar aandacht. Hij komt in de criminaliteit terecht. Op zijn 21ste gaat hij naar Nederland. Daar weet hij zijn leven om te draaien.

Archell Thompson vertelt aan leerlingen zijn verhaal

‘Kinderen hebben rechten’
“Kinderen moeten weten dat kwetsbaarheid ook een kracht is. Dat ze meer kunnen dan ze denken of dan iemand anders van ze denkt. Ze moeten weten dat kinderen rechten hebben en wij volwassenen hebben plichten”, zegt Thompson. Er zijn hulpverleners aanwezig bij zijn workshops, om de kinderen nadien op te vangen.

Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao heeft Thompson naar Curaçao gehaald. Zij zamelen sinds 2017 gebruikte goederen vanuit Nederland in, welke geschonken worden aan lokale Scholen, Verenigingen en Stichtingen. “Wij willen meer aandacht besteden aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs (VO). We zijn ons bewust dat er veel speelt onder de jongeren, vandaar dat we deze zijsprong hebben gemaakt”, vertelt Denice Bezemer-Hoyer, mede-oprichtster van de stichting.

Narcisio heeft een campagneplan geschreven waarin scholen, justitie, hulpverleningsketens en overheidsketens samenwerken om het geweld in gezinnen aan te pakken. “De meeste van ons zijn opgegroeid in gezinnen waarin geweld heel normaal was. Veel mensen vinden nog steeds dat een pedagogische tik een normale manier is van opvoeden. Zij zijn zich niet bewust van de mogelijke gevolgen”, aldus Narcisio.

Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC)

Gewapende overvallers steeds jonger

De cijfers laten zien dat het merendeel van de overvallen gepleegd wordt door heel jonge jongens. De jongeren komen vaak uit ‘multi-probleem’ gezinnen en de risicojongeren worden nog te weinig gesignaleerd. Meer weten? Lees het via deze link.

Het ministerie van Onderwijs (OWCS) is momenteel bezig met een veiligheidsplan voor scholen om zo risicojongeren eerder te kunnen helpen. “In het kader van verhoging van de veiligheid op scholen ben ik bezig met een traject om maatschappelijke en psychologische ondersteuning te versterken”, aldus minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé.

“Fysieke veiligheid is een aspect, maar sociale veiligheid wordt steeds belangrijker”, aldus de minister.