Foto: Kim Hendriksen

KRALENDIJK – De gepensioneerden Oswald Damacasso Roque komt ten einde raad bij het spreekuur van de ombudsman op Bonaire. Zijn vee wordt opgegeten door honden. Wat ooit begon als een hobby, is nu een middel van bestaan geworden. Hij komt niet rond van zijn pensioen.

Afgelopen week was het team van medewerkers weer op Bonaire. Tientallen Bonairianen zijn op het spreekuur afgekomen. De klachten zijn divers maar hebben vaak een link met armoede. Daarom doet de ombudsman naast de spreekuren ook onderzoek naar armoede op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video


Door Kim Hendriksen

Zo heeft hij laatst een onderzoek gepresenteerd dat armoede onder ouderen aan het licht heeft gebracht. “Ons rapport is in september breed opgepikt door de media. Zowel in Nederland als op de BES-eilanden. Er zijn Kamervragen gesteld en naar aanleiding daarvan is er extra aandacht gekomen voor het onderwerp in de media”, vertelt Reinier van Zutphen, Ombudsman van Nederland.

Hopen op een beter bestaan op Bonaire
Een andere man komt een beetje verhit uit het spreekuur lopen. Hij blijkt een Curaçaose ondernemer te zijn, die zich probeert te vestigen op Bonaire. “Vanwege de slechte economische situatie op Curaçao probeer ik mijn bedrijf te verhuizen naar Bonaire. Ik heb me aan alle regels gehouden, heb een pand gehuurd en draag al een jaar belasting af. Maar ik krijg maar niet de vergunning zodat ik mijn bedrijf kan openen”, aldus de man.

Terwijl hij dit vertelt, zit hij letterlijk met zijn handen in het haar. “Ik ga hier failliet door. Ik kan niet een jaar lang huur betalen, de kosten van een pinautomaat en mijn gezin onderhouden zonder dat ik geld kan verdienen. Ik word hier van het kastje naar de muur gestuurd.”

Bij de ombudsman krijgen de gepensioneerde en de ondernemer advies, ook helpen de medewerkers hen met bemiddelen met de overheid. De medewerkers van de ombudsman zijn twee keer per jaar op het eiland en de belangstelling groeit. “Elke bezoek komen er meer mensen langs”, vertelt Gaby von Maltzahn, coördinator Caribisch Nederland van de Ombudsman.

Drieluik over armoede
De ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn na het rapport van ombudsman bezig met actiepunten om de armoede tegen te gaan. De Ombudsman is nog niet klaar: “Ons onderzoek is onderdeel van een drieluik over armoede. Komend jaar gaan we onderzoek doen naar armoede onder jongeren”, aldus Van Zutphen.

Armoede op de BES-eilanden is al jaren een discussiepunt in Den Haag. Onder andere omdat er nog geen sociaal minimum voor deze bijzonder gemeenten is vastgesteld. Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt per januari 2020 wel het minimumloon en de uitkeringen. Ouders en verzorgers krijgen dan ook meer kinderbijslag. Dat was jarenlang niet gelijk aan de kinderbijslag in Nederland.