Foto: Regeringsgebouw Sint-Maarten

PHILIPSBURG – Informateur Silveria Jacobs van Sint-Maarten heeft haar interim-regering op orde. De nieuwe regeringsploeg is dinsdagmorgen ingezworen door gouverneur Eugène Holiday.

De opdracht voor de interim-regering is het rondkrijgen van wetgeving ter bestrijding van witwassen en financiering terrorisme. Ook de uitvoering van overeenkomsten met Nederland voor de wederopbouw, met inbegrip van financiering voor herstel van de luchthaven, staat hoog op de takenlijst. Veel tijd heeft de interim-regering niet: op 9 januari zijn er verkiezingen op Sint-Maarten.

Vijf ministers
De interim-regering telt vijf ministers onder leiding van Silveria Jacobs als minister-president. Chris Wever blijft aan als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur. Twee jonge parlementariërs krijgen ook een ministerspost: Egbert Doran gaat naar Justitie en Ardwell Irion naar Financiën.

Rene Violenus wordt minister van Toerisme en Economische Zaken. Doran wordt ook waarnemend minister voor Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, terwijl Irion waarnemer wordt voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport.

De interim-regering steunt op een meerderheid van negen in het vijftien zetels tellende parlement: de fracties van de National Alliance en de United St. Maarten partij en drie onafhankelijke parlementariërs.

De verkiezingen kunnen het politieke landschap in Sint-Maarten veranderen. Leider van United Democrats, Theo Heyliger, verklaarde in 2018 te stoppen met verkiezingen. Heyliger was sinds 2010 met afstand de grootste stemmentrekker. Aan het begin van dit jaar werd de politieke leider aangehouden.

Heyliger verdacht van fraude en corruptie
Heyliger is in februari opgepakt als verdachte in de Larimar-zaak, waarbij onderzoek wordt verricht naar grootschalige fraude en corruptie in de bouwsector op Sint-Maarten. De oud-politicus werd vorige week vrijgesproken in een andere zaak, Catfish, voor omkoping van een parlementslid.

De vrouw van Heyliger, Grisha Heyliger-Marten, maakte deze week bekend zich kandidaat te stellen voor de partij van haar man. De familie Heyliger heeft ondanks de arrestatie van Theo nog steeds veel steun op Sint-Maarten. Heyliger-Marten staat op de vierde plek van de kandidatenlijst van United People Party. Zij pleit voor autonomie voor Sint-Maarten.

Negende nieuwe regering sinds 2010

Sint-Maarten krijgt voor de negende keer in negen jaar een nieuwe regering. De gemiddelde levensduur van een regering sinds het eiland autonome status kreeg per 10-10-’10 is ongeveer veertien maanden.

Door Tim van Dijk en Harriot Voncken