Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Lange tijd bleef het onzeker of het nieuwe ziekenhuis, het Curaçao Medical Center (CMC), op vrijdag de deuren mocht openen. Pas om half elf donderdagavond gaf de Inspectie van Volksgezondheid groen licht om de eerste de patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het CMC te verhuizen.

Kortgeleden lekte een inspectierapport van AT Osborn uit, waar tekortkomingen aan het nieuwe gebouw in beschreven stonden. Clifton Walle, woordvoerder van het CMC: “Het betrof een rapport van enkele weken geleden. AT Osborn voert vanaf het begin inspecties uit op het bouwterrein. Dit is een continu proces waarbij AT Osborn evalueert wat het bouwbedrijf Ballast Nedam aflevert. Het belangrijkste was het laatste rapport, waarbij we wel of geen groen licht zouden krijgen”, zegt Walle.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Ballast Nedam moet aan meer dan 8000 punten voldoen. Dat is bijna helemaal gelukt, er is nog een lijst met restpunten over. Deze punten mochten, om open te kunnen gaan, geen bedreiging vormen voor de veiligheid van patiënten en van de medewerkers.

Sint Elisabeth Hospitaal is 164 jaar oud. Foto: Leoni Schenk

Meer problemen dan alleen een oud gebouw

Stichting Sehos werd in 1855 opgericht door de Katholieke Kerk. Nu, 164 jaar later, is er een nieuw medisch center. Een nieuw gebouw was hard nodig maar het ziekenhuiswezen kampt met nog meer problemen, zoals chronisch materiaaltekort door financiële tekorten. Lees hier meer: Acute zorg in gedrang door alarmerende financiële situatie ziekenhuis Curaçao

Bij de ceremonie, die vroeg op de vrijdagochtend werd gehouden, waren onder andere de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer aanwezig, oud-directeur van het SEHOS Anthony Casperson en vertegenwoordigers van het nieuwe en het oude ziekenhuis.

Ook defensie is ingezet. “We hebben met een kleine 45 militairen ondersteuning geleverd met het verhuizen van patiënten en materiaal”, aldus Canan Babayigit, woordvoerder van defensie.

Minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer tijdens de opening. Foto: Kim Hendriksen

CMC huurt bij Sehos
Op drie afdelingen na is het ziekenhuis overgegaan naar het nieuwe gebouw. Onder andere de afdeling radiotherapie is nog even toegankelijk in het Sehos. Patiënten die nu al radiotherapie volgen maken dit af bij hetzelfde apparaat. Nieuwe patiënten worden wel meteen behandeld in het CMC. Interventieradiologie is nog te vinden in het Sehos net zoals het Cathlab (cardiologie). Dit laatste komt omdat de apparatuur nog niet op het eiland is. Deze afdelingen vallen vanaf nu wel onder regie van het CMC, die de afdelingen huurt van het Sehos.

Het Sehos kampt met een miljoenenschuld en was bijna failliet. Schulden aan bijvoorbeeld leveranciers moeten nog afbetaald worden.

Het nieuwe ziekenhuis biedt 150 werkplekken meer dan het oude ziekenhuis en het klassensysteem is afgeschaft. Alle kamers hebben airconditioning en er zijn een-, twee- en vierpersoonskamers, geen grote zalen met acht bedden meer, zoals in het oude ziekenhuis.