Foto: Student Destiny Maduro (l) in gesprek met een DUO-voorlichter

ORANJESTAD – Jongeren tijdens de DUO-voorlichtingsbijeenkomst op Aruba zeggen nog steeds liever de duurdere Nederlandse studielening te willen dan de goedkopere, lokale Arubalening, en dan langer in Nederland te blijven voor werk om hun studieschuld beter te kunnen aflossen.

Een reportage door Sharina Henriquez

Net zoals op Curaçao, zijn DUO-medewerkers ook op Aruba deze weken om voorlichting te geven. Of er hier ook klachten zijn van terugbetalers die vinden dat DUO te weinig rekening houdt met de lokale omstandigheden als hogere levenskosten en lagere lonen, is nog niet duidelijk. Oud-studenten hebben zich in ieder geval niet verenigd zoals op Curaçao dan wel publiekelijk beklaagd zoals op Sint-Maarten. Er is ook geen hoorbare roep om de draagkrachtregeling voor Aruba aan te passen op de lokale situatie.

Wat wel blijkt op de voorlichtingsavond voor jongeren die binnenkort willen gaan studeren, is dat ze toch voor de duurdere DUO-lening blijven kiezen in plaats voor de goedkopere Arubalening.

Arubaanse student op weg naar Nederland

Goedkoper lenen voor sneller terugkeer

De Arubaanse onderwijsminister heeft de Arubalening goedkoper gemaakt door nul rente te gaan rekenen. Hij hoopt zo dat afgestudeerden sneller naar Aruba terugkeren om te komen werken.

Wat houdt de Arubalening in?
Want de Arubalening blijkt te weinig voor studenten die naar Nederland willen. Het is vooral een verlichting van de beginnende kosten voor huisvesting, inrichting, de eerste basiszaken. Dus in het eerste jaar krijgt de student die naar Nederland gaat, het startpakket van 15 duizend florin (iets meer dan 7600 euro) en dan een termijnuitbetaling van 3181 florin (1614 euro). De volgende maximaal vijf jaar krijgt de student in twee termijnen dat bedrag twee keer uitbetaald. Dus iets meer dan 6000 florin (iets meer dan 3000 euro) in totaal per jaar.

Wie in drie jaar terugkeert met diploma en dan vijf jaar op Aruba werkt, kan verder rekenen op een kwijtschelding van de studieschuld van 35%. En vanaf 2020 is dus de rente op nul gezet.

Maar volgens Shadira Milani (19) die in de havo zit, is de Arubalening nog steeds niet aantrekkelijk. “Het is niet genoeg. Dat zeggen ze op mijn school en mijn moeder.” Destiny Maduro (23) die op de Universiteit van Aruba een bachelor-opleiding doet, heeft al een Arubalening. “Die nul procent rente gaat zeker helpen. Maar ik wil een masterstudie in Nederland gaan doen. En ik denk niet dat ik zonder DUO het daar ga redden.”

In ieder geval zeggen zij en ook andere toekomstige studenten op de DUO-bijeenkomst dat ze niet van plan zijn om direct terug te keren. Ook Maduro niet. “Ik kan daar toch meer verdienen om alles eerder af te lossen. Ook de Arubalening.”

DUO houdt geen rekening met koersverschil
Mark, één van de aanwezige ouders, vraagt een DUO-medewerker of ze niet rekening kunnen houden met het koersverschil. “Dat is toch een risico, want stel dat de koers verdubbelt, dan is opeens een schuld die best wel groot is, opeens twee keer zo groot.” Hij stelt voor om te kijken naar andere strategieën, bijvoorbeeld bij banken peilen of zij iets kunnen bieden om de schuld koersvaster te maken. Maar daar heeft DUO geen oren naar, zo blijkt uit het antwoord dat hij krijgt.