Foto: Arubaanse student op weg naar Nederland

WILLEMSTAD/ORANJESTAD – Curaçao wil naar voorbeeld van Aruba ook de rente van de studielening verlagen naar 0 procent. Vorige week maakte de Arubaanse minister bekend dat de ministerraad al akkoord is met de invoering per 1 januari 2020.

Belangrijke reden om studieleningen goedkoper te maken, is omdat de eilanden zien dat afgestudeerden in Nederland blijven hangen. Daar verdienen ze namelijk meer om hun leningen gemakkelijker en sneller te kunnen aflossen. Maar de eilanden zien liever dat de voornamelijk hooggeschoolden zo snel mogelijk na het behalen van hun diploma, terugkeren. Er is namelijk een flink tekort aan hooggeschoolden op Aruba en Curaçao.

De zogeheten Aruba-lening was tot 2015 een dure studielening met een aflossingsrente van 6 procent. Vanaf 2015 daalde de rente naar 3 tot 2 procent nu en vanaf volgend jaar dus nul. De Arubaanse onderwijsminister Rudy Lampe zegt bovendien dat ook studenten die nu al een lening hebben lopen, hiervan profiteren.

Verlaging op Curaçao
De minister van Onderwijs op Curaçao, Marilyn Alcalá Wallé, wil nu ook de rente van de lokale lening bij Studie Financiering Curaçao (SSC) verlagen. Het was de bedoeling dat de rente van de studieleningen per januari van dit jaar zou dalen van 4 naar 2 procent. “Dat voorstel is toen niet door de Raad van Ministers gekomen want het miste onderbouwing. Ik wacht nu op advies maar ik heb er vertrouwen in dat wij op Curaçao, net zoals op Aruba, kunnen komen tot een lening met 0 procent rente.”

Alcalá Wallé is nu in Nederland voor het Vierlanden Overleg Onderwijs tussen Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland. De problemen met afbetalen van DUO-studieleningen is ook besproken. Volgens de minister is een aangepaste draagkrachtregeling voor de eilanden niet nodig.

Te laat bij DUO
“Het probleem is dat de DUO gelinkt is aan de Nederlandse belastingdienst en niet aan de belastingdienst van Curaçao, Aruba of Sint-Maarten. Gegevens van oud-studenten komen vaak te laat bij DUO terecht en dan is er al een berekening gemaakt. Daar moet dus sneller en duidelijker voorlichting voor komen.” Op de vraag of de lokale belastingdienst aan DUO gelinkt moet worden, antwoordt Alcalá Wallé dat ze dat niet alleen kan beslissen. “Het is een idee.”

DUO gaat ook naar de bovenwindse eilanden

Oud-studenten Curaçao willen nog steeds aangepaste draagkrachtregeling

DUO houdt te weinig rekening met de lokale situatie, vinden oud-studenten ook na de voorlichtingsbijeenkomsten van de instantie op Curaçao.

Deze week zijn de medewerkers van DUO op Aruba.