Foto: ministerie van Justitie

ORANJESTAD – De motie en uitlatingen van CDA-Kamerlid Chris van Dam neemt de Arubaanse minister van Justitie zo hoog op dat hij van zijn Nederlandse collega-minister om een uitleg heeft gevraagd.

“Als dit de sfeer is die in Nederland leeft, dan gaan we daarin niet deelnemen aan het justitieel vierlandenoverleg in januari”, dreigt minister Andin Bikker bovendien.

In de motie stelt de Nederlandse parlementariër Van Dam dat Aruba en ook Curaçao en Sint-Maarten te klein zijn om rechtshandhaving zelf te kunnen doen. En daarom Nederland meer macht daarover moet krijgen. De stemming over deze motie is aangehouden.

In een interview met Caribisch Netwerk van afgelopen zaterdag beargumenteert Van Dam waarom hij vindt dat de Nederlandse Justitie-minister meer te zeggen moet hebben op de eilanden. Dat is de Arubaanse Justitie-minister Bikker opnieuw in het verkeerde keelgat geschoten.

‘Het kan onze relatie en samenwerking met Nederland onnodig schaden’ – Justitie-minister Andin Bikker

Bikker bekritiseerde de motie-Van Dam al eerder deze maand in de Arubaanse media.
“Nederland heeft ook haar eigen uitdagingen met de criminaliteit die Amsterdam niet onder controle krijgt, zo blijkt uit een recent rapport daar. En met de twee Haagse wethouders die vanwege corruptieverdenkingen zijn opgestapt. Wij oordelen dan ook niet op basis van deze incidenten en dat justitie van Nederland maar beter onder de Europese Unie kan vallen. We respecteren hun autonomie.”

Justitie-minister Andin Bikker -foto: eigen archief

Dat doet Van Dam dus niet, vindt Bikker, die zich ergert aan Nederlandse parlementariërs die ‘maar met voorstellen komen maar niet weten hoe het juridisch is geregeld in het Koninkrijk’.

De minister herhaalt zijn kritiek deze week maar is duidelijk meer gepikeerd. Hij wil nu weten of de opvattingen van Van Dam ook die van de Nederlandse regering zijn. “Het (motie en uitlatingen van Van Dam, red.) kan onze relatie en samenwerking die we met Nederland hebben op gebied van justitie onnodig schaden. We willen dat niet en vragen daarom om opheldering.”

Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA).

Meer macht voor Nederlandse Justitie-minister

De Nederlandse parlementariër Chris van Dam zegt dat met zijn voorstel hij niet de baas wil spelen op de eilanden.