Foto: Flickr

DEN HAAG – Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) kan zich alvast opmaken voor een stevig debat met de Tweede Kamer. Steeds meer partijen willen dat hij ingrijpt bij de wederopbouw van Sint-Maarten.

De Tweede Kamer maakt zich ‘ernstige zorgen’, nu het eiland in een politieke en constitutionele crisis is beland. Nadat kabinet Romeo-Marlin vorige maand is gevallen, rijst deze week de vraag of de nieuwe verkiezingen van november wel door kunnen gaan.

Verschillende coalitie- en oppositiepartijen willen volgende week van staatssecretaris Knops horen ‘wat voor scenario’s er klaarliggen’ vanuit Den Haag om de wederopbouw van het eiland te garanderen. Dat blijkt uit een rondvraag.

Meer partijen willen ingrijpen op Sint-Maarten
Vorige week zeiden CDA en VVD te denken aan ingrijpen op Sint-Maarten via de Rijksministerraad. Beide coalitiepartijen willen dat Knops de Kamer zo snel mogelijk informeert over welke mogelijkheden er zijn.

Nu blijkt dat ook oppositiepartij PvdA voorstander is van bestuurlijk ingrijpen na de val van het kabinet Romeo-Marlin. ‘Het repareren van daken, het vliegveld en het op gang brengen van de economie’ mogen niet in gevaar komen ‘door politiek gedoe en puinhoop’, zegt Kamerlid Attje Kuiken. “Op die zaken verwacht ik zeker ingrijpen van de staatssecretaris.”

John Samson in gesprek met PvdA-Kamerlid Attje Kuiken

Download audio

Bestuurlijk ingrijpen is nog niet aan de orde, vindt D66-Kamerlid Antje Diertens. De coalitiepartij wil eerst van de staatssecretaris zelf weten ‘wat er precies aan de hand is’ en wat gesprekken tot nu hebben opgeleverd. Knops was vorige week op het eiland voor een gepland werkbezoek.

‘Wederopbouw door, ook zonder politiek Sint-Maarten’
Wél wil Diertens (D66) dat Nederland op een andere manier gaat ingrijpen. Volgens D66 moeten inwoners van Sint-Maarten onder meer kunnen rekenen op goede psychische zorg sinds orkaan Irma. Diertens wil dat het Nederlandse kabinet in actie komt door via de Wereldbank hulporganisaties daarop in te zetten.

Antje Diertens (D66): Garandeer zorg aan mensen die psychische hulp nodig hebben

Download audio

Ook de SP wil volgende week duidelijkheid van Knops hebben over welke projecten Nederland zelf op zich kan nemen bij de wederopbouw. “Dus wat we kunnen doen, buiten de regering [van Sint-Maarten] om”, zegt Kamerlid Ronald van Raak.

SP-Kamerlid Ronald van Raak: ‘Het is een situatie die ongekend is’

Download audio

De jarenlange politieke instabiliteit en corruptie op het eiland baart de SP zorgen. “Het is natuurlijk heel raar dat we een autonoom land gaan opbouwen, buiten hun regering om. Het is een situatie die ongekend is”, aldus Van Raak. “Op dit moment heeft afspraken maken met welke regering van Sint-Maarten dan ook weinig zin.”

Volgende week debat met Knops

Volgende week vindt het jaarlijks debat plaats over het geld en de steun vanuit Den Haag voor de Caribische rijksdelen. In de praktijk gaat dat debat vooral over de actualiteit.

Het CDA probeerde achter de schermen om al deze week een moment in te laten plannen om het kabinet aan de tand te voelen. Maar dat lukte niet door de drukke agenda van de Kamer.

Altijd op de hoogte blijven over belangrijke ontwikkelingen? Abonneer dan gratis op de nieuwsbrief