Foto: John Samson

DEN HAAG  – CDA en VVD dringen aan om in te grijpen in het bestuur op Sint-Maarten. De twee regeringspartijen maken zich ‘ernstige zorgen’ over de wederopbouw nu het kabinet daar opnieuw is gevallen.

John Samson in gesprek CDA-Kamerlid Chris van Dam

Download audio

Dat de wederopbouw vertraging oploopt door politiek impasse op het eiland, frustreert het CDA en de VVD. “Er liggen miljoenen klaar, maar men is kennelijk niet in staat om op Sint-Maarten vervolgens in het collectieve belang invulling aan te geven.”

“Ik vind het heel erg om te zien hoe mensen dreigen te verzuipen en dat ik niets doe”, zegt Van Dam. “Ik vind dat ik als Nederlandse parlementariër – zeker in de richting van de Rijksministerraad – mijn verantwoordelijkheid moet pakken.”

Kamervragen over mogelijkheden om in te grijpen
Het CDA en de VVD willen concreet van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) weten wat voor mogelijkheden er liggen om bestuurlijk in te grijpen vanuit Den Haag.

“Ik maak me grote zorgen over de wederopbouw”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman. Volgens Bosman is het in ieder geval tijd dat de Rijksministerraad ‘vol de druk gaat zetten’.

VVD-Kamerlid André Bosman: ‘Nu vol de druk zetten op Sint-Maarten’

Download audio

“Ik heb soms het idee dat ik me drukker maak om de inwoners van Sint-Maarten, dan dat de bestuurders van Sint-Maarten dat doen.”

Toespraak Marlin-Romeo maakt indruk op Den Haag
De inmiddels demissionair premier Leona Marlin Romeo hield maandag een toespraak op televisie, waarin ze  nieuwe verkiezingen uitroept nadat verschillende parlementsleden met hun zetel ervandoor zijn gegaan.

Marlin-Romeo uitte verschillende aantijgingen tegen parlementsleden. Het kabinet zou onder meer ‘in een angstcultuur’ werken en vanuit het parlement werd aangespoord om de grondwet te overtreden. Volgens haar zijn er ‘invloedrijke mensen’ buiten het parlement die het eigenlijk voor het zeggen hebben.

Chris van Dam (CDA) over de toespraak van demissionair premier Leona Marlin-Romeo

Download audio

CDA-Kamerlid Chris van Dam zegt ‘diep geschokt’ te zijn over de toespraak van Marlin-Romeo. “Als een minister-president dit allemaal op een rij zet, en in zekere zin de vermoedens en geruchten bevestigt, daar kan ik mijn oren niet voor gesloten houden.”

Zorgen over verkiezingen
Op 25 november gaat Sint-Maarten opnieuw naar de stembus. “Ik maak me zorgen over de verkiezingen”, zegt Van Dam (CDA). “Want wie zijn er op dit moment in staat om het goede te doen op Sint-Maarten? Ik ben daar met negen kabinetten in tien jaar best somber over.”

Ingrijpen net als op Sint-Eustatius?
Het CDA flirt openlijk met bestuurlijke overname, vergelijkbaar met hoe dat met Sint-Eustatius is gegaan. Het lokaal bestuur werd in februari 2018 aan de kant geschoven door Den Haag, nadat een commissie tot de conclusie kwam dat de bijzondere gemeente de wet aan haar laars lapte.

“Ik denk dat het Statia enorm geholpen heeft in het verder vooruitkomen als land”, zegt Van Dam (CDA). “Ik weet niet wat er mogelijk is in het Koninkrijk ten opzichte van een afzonderlijk land, maar ik vind wél dat de tijd is gekomen om dat te onderzoeken.”

Ingrijpen zoals op Sint-Eustatius is gebeurd ‘kan een optie zijn’, vindt ook VVD-Kamerlid André Bosman, die samen met het CDA de Kamervragen heeft ingediend. “Ik sluit niks uit.”