Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Verrassend was het niet, de invallen vandaag door justitie in huizen en kantoren van oud-minister Benny Sevinger, een hoge voormalige ambtenaar G.W. en diverse ondernemers. Sinds de vervolging van oud-minister Paul Croes voor corruptie vanaf 2017, vermeed het Openbaar Ministerie elke vraag of het ook andere voormalige ministers uit de kabinetten-Eman (2009-2017) onderzoekt wegens corruptie. 

Sevinger wordt bovendien al sinds zijn aanstelling in 2009 als minister van integratie, infrastructuur en milieu beschuldigd van gesjoemel met verblijfs- en werkvergunningen voor immigranten en uitgifte van overheidsterreinen. In eerste instantie kwamen die beschuldigingen van politieke opponenten en oppositiepers. Al gauw lekten regelmatig overheidsdocumenten uit en daaruit blijkt dat Sevinger voor bevriende ondernemers grote stukken terreinen regelde in soms minder dan één week tijd. Tegen Sevinger is ook meerdere keren aangifte gedaan.

corruptieonderzoek Centrale Bank Aruba

Meer dan helft van Aruba vindt dat corruptie toeneemt

Een onderzoek van de Centrale Bank van Aruba onlangs laat zien dat 51% vindt dat corruptie toeneemt en 76% procent van de ondervraagden corruptie een ‘wijdverspreid probleem’ noemt op het eiland.

Het Openbaar Ministerie laat vandaag voor het eerst meer kwijt over dit nieuwe corruptieonderzoek genaamd Avestrus (struisvogel). Bij de huiszoekingen, ook eentje in Curaçao, zijn geen verdachten aangehouden. Hoewel er meerdere verdachten zijn, wil het OM nu alleen bevestigen dat Sevinger inderdaad verdacht is.
Het onderzoek richt zich op corruptiedelicten en andere strafbare feiten, maar meer wil justitie daar nog niet over kwijt. Behalve de voormalige minister, worden dus ook ondernemers onderzocht die ‘op oneigenlijke gronden’ overheidsterreinen hebben gekregen.

omkoping door ondernemers

Corruptie lijkt onderdeel van zakendoen op Aruba

De corruptiezaak Ibis waarbij oud-minister Paul Croes werd veroordeeld tot 4 jaar cel, liet al zien dat een grote groep ondernemers het omkopen van een minister normaal vindt bij het zakendoen op Aruba.

Eén daarvan is Leoncita Arends van de radiozender Canal 90, die altijd pro kabinetten-Eman en partij AVP is geweest. Zij bevestigt zelf in de media dat ze is verdacht van omkoping, fraude en valsheid in geschrifte. “Dit is puur politiek”, zegt Arends die de huidige minister van infrastructuur Otmar Oduber verwijt achter de aanklacht te zitten.

Ook Sevinger zegt dat de huidige regering achter zijn vervolging zit en dat het OM door de druk is bezweken. “Maar ik heb niets te verbergen. Ik heb een schoon geweten.”