Foto: Centrale Bank Aruba

ORANJESTAD – 52%  vindt dat de corruptie op Aruba toeneemt, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Centrale Bank van Aruba waarvan de resultaten nu zijn gepubliceerd. Meest corrupt zijn politici, de sportloterijstichting Lotto pa Deporte, ministers met hun adviseurs, ambtenaren van Dimas (departement dat verblijfs- en werkvergunningen verstrekt), parlementariërs en journalisten.

In januari onthulde bankpresident Jane Semeleer voorlopige bevindingen. Het rapport is nu definitief en blijkt dat maar liefst 76% procent van de ondervraagden corruptie een ‘wijdverspreid probleem’ noemt op het eiland. Opnieuw blijkt de verwevenheid met het bedrijfsleven: 80% denkt dat er te nauwe banden zijn tussen politici en bedrijven die tot corruptie leiden. 79% ziet corruptie vooral in de publieke sector en 56% vindt dat het parlementaire systeem bijdraagt aan corruptie.

Corruptie onderdeel zakendoen op Aruba

Het corruptieschandaal Ibis laat goed zien hoe corruptie een onderdeel is van zakendoen op Aruba.

Opvallend is dat de ondervraagden als tweede in de lijst meest corrupt, de loterijstichting Lotto pa Deporte noemen. De verantwoordelijke minister Dangui Oduber voerde de afgelopen tijd al meerdere rechtszaken tegen het bestuur van de stichting maar verloor deze. Hij is heeft dan maar besloten om een nieuwe loterijstichting op te richten.

Corruptiebestrijding onder de maat
Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste vinden dat de regering niet genoeg doet aan corruptiebestrijding. Maar een nog grotere meerderheid (72%) vindt dat justitie nalaat grote corruptiezaken voldoende te vervolgen. Ondanks het recente succes van justitie in het corruptieschandaal Ibis waarbij bijna 40 bedrijven zijn betrokken met aan het hoofd ex-minister Paul Croes, die de rechter dit jaar nog tot vier jaar cel veroordeelde.

De onderzoekers vroegen ook of mensen zelf wel eens een steekpenning, cadeautje of andere gunst in ruil voor een publieke dienst hadden gegeven. Slechts 3% zei ja. Maar vervolgens blijkt één op de vier ondervraagden toch ‘iemand te kennen’ die dat wel had gedaan. Vooral voor het krijgen van een verblijfs- en werkvergunning, dan wel een bouw- of zakelijke vergunning of erfpachtvergunning.

Het volledige onderzoek staat inmiddels op de website van de Centrale Bank van Aruba.