Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Met de blokkade van de hoofdweg voor het Arubaanse regeringscentrum op vrijdag door werknemers van Metacorp – gekleed in T-shirts ‘No hunga cu nos pan! (Speel niet met ons brood!) – sluit Aruba een week van stakingen, protesten en mediaoorlog af. De sociale onrust neemt toe met name door maatregelen van de regering om de miljardenschuld van het land te verlagen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sharina Henriquez

Maar volgens de actievoerders onder wie ook de eigenaar van Metacorp – het moederbedrijf van negen grote bedrijven op Aruba – lijken de maatregelen erop gericht om juist hun bedrijven te sluiten. Drie bedrijven worden er de dupe van: Ecotech en Ecogas die de overheid door de vernieuwde afvalwetgeving uit de markt prijst, en de ‘sugar tax’ die Tropical Bottling Company treft.

Sinds de regering tien dagen terug de wetsvoorstellen  voor de vuilnisophaal en -verwerking bij het parlement indiende, is de mediaoorlog die al lange tijd speelt tussen Ecotech/Ecogas en minister Otmar Oduber, verhard. Deze week liep de emmer over en besloten de anders terughoudende werknemers van Metacorp de straat op te gaan en een petitie met zo’n 600 handtekeningen het parlement aan te bieden.

Oneerlijk concurrentie door overheid

Serlimar heeft onlangs nieuwe vuilniswagens gekregen en houdt een  promotie- campagne om klanten te werven -foto: Serlimar

Met de vernieuwde wetgeving wil de regering het afvalbeheer verbeteren én het noodlijdende overheidsbedrijf Serlimar helpen. De regering moet elk jaar miljoenen in Serlimar pompen maar wil daarvan af door ook een afvalheffing voor burgers, bedrijven en toeristen in te voeren. Maar vuilnisbedrijven als Ecotech/Ecogas zijn boos omdat Serlimar door die extra heffingsinkomsten voor 7,50 gulden per maand afval (in plaats van 25,- nu) kan gaan ophalen. En daarmee dus privébedrijven de markt uit prijst.

De Raad van Advies is het daarmee eens en wijst de wet af.

“Het parlement is nog onze enige kans want met de regering praten, geeft geen resultaat. Juist het tegenovergestelde, want onze bedrijven worden elke dag aangevallen door de bestuurders”, zegt Julio Wever, woordvoerder van de actievoerders. Ze willen dat het parlement de behandeling van de nieuwe wetgeving op 23 september uitstelt. Zodat zij de kans krijgen om hun zorgen uit te leggen.

Sugar tax is accijns op suikerwater

foto: Sharina Henriquez

De sugar tax is een accijns op water waaraan suiker is toegevoegd. De belasting treft vooral Tropical Bottling Company, die frisdranken produceert en verkoopt. Het bedrijf is er niet tegen maar vindt de maatregel ‘discriminerend’ omdat andere suikerproducten niet worden belast. En ook sommige drankjes mét suiker zoals chocomel en yoghurtdrankjes niet.

De regering zegt nu ineens dat de invoering nog niet zeker is. Maar de belasting zou eigenlijk al in juli ingaan en omdat dit niet gebeurde, is er een gat van 16,7 miljoen gulden in de begroting. Financieel toezichtsorgaan CAft wees daar onlangs nog op.

Hoeveel banen precies op het spel staan, heeft Metacorp niet bekend gemaakt. In een interne memo aan de werknemers afgelopen maandag zegt de eigenaar, familie De Veer, dat ‘mogelijk de drie bedrijven dicht gaan’ als de regeringsplannen doorgaat. Vrijdag op straat zegt werknemer Cecil Tromp dat hen intern is medegedeeld dat 160 tot 200 banen op het spel staan: “Wij betalen belasting hè, dus de regering verliest uiteindelijk toch zelf weer geld. Dit allemaal is niet nodig zo.”

Weer protest leraren
Vrijdag gingen ook de leraren de straat op. Vooral omdat ze vinden dat onderwijsminister Rudy Lampe weigert naar hun kritiek op zijn beleid te luisteren. Iets dat de minister ook deze week weer heeft ontkend.

foto: Sharina Henriquez

Leraren weer de straat op: motie van wantrouwen tegen minister

Op 3 juli diende zo’n honderd actievoerende leerkrachten ook een petitie in, waaruit al bleek dat ze de minister liever zien vertrekken.

De groep, enkele tientallen leerkrachten, boden de regering en parlement  weer een petitie aan, waarin ze opnieuw het aftreden van de minister eisen. Lampe probeerde deze zelf in ontvangst te nemen. Maar de actievoerders reageerden zo boos dat uiteindelijk de Arubaanse premier naar buiten kwam voor ontvangst.

Stakingen
Afgelopen woensdag en donderdag staakte douanepersoneel na een al maandenlange salarisconflict met de overheid, die ook in de media wordt uitgespeeld. De minister van economische zaken zegt dat de overheid geen geld heeft om alle salariseisen die tijdens de vorige regering zijn goedgekeurd, tegemoet te komen. De rechter heeft inmiddels in een kort geding verdere acties verboden door een afkoelingsperiode van een maand in te stellen om de partijen weer aan tafel te krijgen.

Donderdag ging ook een groep werknemers van Serlimar de straat op en blokkeerde de straten bij het regeringscentrum met  hun vuilniswagens. Zij dienden een petitie in bij minister Oduber over hun onvrede over de toekomst van het overheidsbedrijf.

Tot slot hielden rechercheurs van de politie een stiptheidsactie omdat ze sinds de gedwongen verhuizing uit een afgekeurd kantoor, geen vaste werkplek meer hebben. Inmiddels heeft de minister hen snel een nieuwe werkplek beloofd.