Foto: Caribisch Netwerk

WILLEMSTAD – Terwijl het Corendon Mangroven Beach Resort in april opengaat, duurt de sanering van het Rif-gebied ernaast nog twee jaar. Het saneren van de vervuilde bodem was een voorwaarde van reisorganisatie Corendon om hun nieuwe resort te bouwen naast het vervuilde Rif-gebied.

Het saneren bestaat uit het verwijderen van een deel van het mangrovebos waar de gevaarlijke en kankerverwekkende Polychloorbifenyl (PCB) in de grond is aangetroffen, zo bevestigt Jason Obispo, woordvoerder van het Rif-project van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Ook de bodem rond de pijpleiding bij de rotonde van de Pater Euwensweg is door jarenlange overstort van ongezuiverd rioolwater flink vervuild. Na het verwijderen van de mangroven wordt de bodem van het vervuilde water gebaggerd en wordt er een opening gemaakt naar de zee. Volgens Obispo moet door de circulatie het vervuilde water vanzelf opschonen.

Mangroves beschermd
Het verwijderen van de mangroves is omstreden, omdat ze beschermd zijn. Er is een hindervergunning nodig op Curaçao om de mangroves weg te mogen halen. Ook worden er vraagtekens gezet bij de saneringsplannen. Ryan de Jongh, mangrove-expert maakt zich onder andere zorgen om de plannen om de circulatie op gang te brengen. “Het water moet eerst behandeld worden voordat er een opening naar de zee gemaakt kan worden. Ik hoop dat de minister hierover heeft nagedacht, als ze het vervuilde water zonder dat het eerst schoongemaakt is de zee in laten stromen, zal het hele koraalrif vanaf het Rif-gebied tot aan de Westkust vergiftigd worden”, aldus De Jongh.

Het ministerie van VVRP zegt dat er natuur- en saneringsexperts betrokken zijn bij de saneringsplannen.

30 jaar onduidelijkheid

Er is al 30 jaar gesteggel over het Rif-gebied, lees hier meer over alle plannen die de afgelopen jaren zijn gemaakt maar niet uitgevoerd.