Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Plannen om Arubanen uit de auto te krijgen, komen steeds meer van de grond. Maar dat is niet voldoende, zegt DOW-directeur Marlon Croes. “We moeten snel een discussie voeren om het aantal auto’s te beperken. Anders staan we straks twee uur in de file ‘s morgens naar werk en eind van de middag weer twee uur terug naar huis.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sharina Henriquez

Zelfs de honderden miljoenen die de overheid sinds de afgelopen jaren in uitbreiding van het wegennet stopt, zijn niet voldoende. “Met meer dan 83 duizend auto’s op 110 duizend inwoners is dat relatief meer dan in New York, Londen en Nederland” , benadrukt directeur van Dienst Openbare Werken (DOW) Croes.

Marlon Croes, directeur DOW – foto: DOW

“Ons netwerk is toegespitst op auto’s en we hebben de uitdaging van grote steden. De Green Corridor (stuk nieuwe snelweg) is af en dadelijk ook de Watty Vos Boulevard (ringweg). Maar als we niets doen met een groei van 2000 auto’s per jaar; binnen drie tot vijf jaar staan we dus elke dag uren in de file.”

Chris Romero, minister van transport-foto: Sharina Henriquez

De overheid heeft al opdracht aan TNO gegeven voor een mobiliteitsplan tegen de druk op de wegen en ook het openbaar vervoer te verbeteren. Maar transportminister Chris Romero zegt dat ‘implementeren moeilijk is vanwege het prijskaartje’. “Er is nu geen begroting voor.”

Minister Chris Romero in gesprek met Sharina Henriquez

Bus en fiets
De overheid is pas de afgelopen 15 jaar begonnen met wat te investeren in infrastructuur voor fietsers en voetgangers. “Sinds de jaren 50 en erna werd de infrastructuur vooral voor auto’s aangelegd. Daardoor heb je nu niet altijd de ruimte om nog een fiets- of voetpad bij aan te leggen”, legt Croes uit.

Met de bus gaan, zegt de minister is ook nog geen goed alternatief. “De dienstverlening is nu niet goed.” Maar dat wordt aangepakt met onder andere aangepaste wetgeving zodat bussen voorrang krijgen in het verkeer. En 30 nieuwe bussen dit jaar.

Op de fiets naar het werk ziet de minister nog niet zo zitten. “We hebben hier veel wind en zon.” Maar een dagje de wegen dichtgooien om er rustig te fietsen, zoals in de Colombiaanse hoofdstad Bogota gebeurt met Ciclovia, dat wil hij wel gaan promoten.

Anne-Marie Melchers -foto: Sharina Henriquez

Een groep burgers onder wie Jurgen van Schaijk en Anne-marie Melchers, heeft in 2017 een uitgebreid fietsplan bij de regering ingediend. “Die hebben ze ook in het regeerprogramma meegenomen”, zegt Melchers. Maar behalve het praktisch fietsonderwijs dat de onderwijsminister komend schooljaar als proef introduceert, ligt er nog een hele waslijst te wachten.

‘De minister toen wilde dat ik eerst wat onder de tafel toeschoof’-Armand Hessels

Opvallend is dat de groep ook het oude fietsplan van Armand Hessels gebruikt. In de zin dat Hessels in de jaren 90 dit al aan de minister toen presenteerde. “Maar die wilde dat ik eerst wat onder de tafel toeschoof.” Dus daar is toen ook bij gebleven. Watty Vos Boulevard is naar die minister vernoemd. Deze nieuwe ringweg van vier banen over 7,5 kilometer moet over een paar maanden klaar zijn. Mét fietspad.