Foto: John Samson

DEN HAAG – De Rijksministerraad maakt zich grote zorgen over het plan van Aruba om Den Haag minder macht te geven als het gaat om toezicht op hun overheidsfinanciën.

Het Arubaanse parlement heeft het toezicht – wat de Rijksministerraad heeft via het College Aruba financieel toezicht (CAft) – volgens Knops ‘om zeep geholpen’ met een aangenomen amendement. “Dat vinden wij niet acceptabel. Dus daarover gaan wij in gesprek.”

De verwachting is daardoor dat er in ieder geval op korte termijn geen zogeheten ‘aanwijzing’ zal komen.

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) over de zorgen om Aruba

Download audio

Voordat de wetswijziging echt kan plaatsvinden, zal de gouverneur van Aruba het moeten goedkeuren. Maar zover zal het niet komen, zegt Knops. “De gouverneur weet dat er een discussie in de Rijksministerraad hierover is. Dus hij zal dat niet bekrachtigen.”

Volgende week is voorlopig de laatste week waarin de Nederlandse ministers en de Caribische regeringsvertegenwoordigers bijeenkomen en dan gaan ze een paar weken met zomerreces. Daarna zou de situatie op de agenda van de Rijksministerraad kunnen komen, volgens Knops.

Geen hongerstaking
Vanwege de zorgen van de Rijksministerraad, vloog de Arubaanse premier over om de vergadering bij te wonen en zo ‘persoonlijk  zaken recht te zetten’. En dat heeft volgens Evelyn Wever-Croes geholpen, want er is weer ‘rust in de relatie met Nederland’.  In tegenstelling dus tot de indruk die Knops na afloop achterlaat.

Wever-Croes zegt dat de Rijksministerraad juist ‘op prijs stelt dat ik ben gekomen en niet meteen in hongerstaking ben gegaan.”

Ze geeft hiermee een sneer aan haar politieke opponent Mike Eman,  die in 2014 als premier in hongerstaking ging toen er met Nederland ook ruzie was over de Arubaanse overheidsfinanciën. Wever-Croes zegt nu dat de Arubaanse regering gewoon doorgaat met de plannen om haar financiën weer gezond te maken én zelf het toezicht daarop te regelen.

Hoe Nederland en Aruba tot elkaar gaan komen over het toezicht, is dus nog onzeker.