Foto: John Samson

DEN HAAG – Is het tijd voor meer vrouwen, homo’s en Caribische Nederlanders bij Defensie? Als het aan sergeant-majoor Elvis Manuela ligt, is het antwoord volmondig ja.

Manuela werkt al 25 jaar bij Defensie. De hooggeplaatste Curaçaose militair adviseert onder andere over de laatste technologie voor de bescherming van gevechtsmilitairen. Vorige maand werd hij nog ‘verrast’ toen verantwoordelijke minister Ank Bijleveld hem een blijk van waardering gaf voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van het Multicultureel Netwerk Defensie.

Defensie zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving en geen bolwerk van witte mannen, vindt hij. Minister Bijleveld erkent in haar toespraak dat de defensiedeur niet altijd wagenwijd heeft opengestaan voor iedereen. Een opvallende conclusie, omdat afkomst, geloof of geaardheid niet worden bijgehouden onder de 60.000 medewerkers.

Ouders raden kind af om militair te worden
Maar al zal Defensie de deuren wagenwijd open zetten voor biculturele kandidaten, dan blijkt er tegenstand te komen uit onverwachte hoek: “Ze worden door hun ouders, ooms en tantes afgeraden om bij Defensie aan de slag te gaan”, merkt Manuela.

Hoe dat komt? “Er zijn verschillende redenen. Defensie straalt bijvoorbeeld een bepaald gezag uit en dat vindt niet iedereen leuk. Het kan zijn dat familieleden het niet zien zitten dat je mogelijk een autoritaire houding gaat krijgen.”

Elvis Manuela op NPO Radio 1

Bekijk of beluister ook het gesprek met Elvis Manuela bij het radioprogramma Kwesties (NTR) waarin hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen als militair.

“In Afghanistan ging een groep vrouwen op pad en die vrouwen bleken veel meer in staat om contact te leggen met andere vrouwen en daardoor snel belangrijke informatie te krijgen. Het kan een enorm verschil maken dus als je ook vrouwen hebt of mensen met een andere culturele achtergrond.”

Maar uit recent onderzoek van het Centraal Cultureel Planbureau blijkt dat medewerkers van Defensie geen grote voorstanders zijn van het uitbreiden van diversiteit onder het personeel, zeker niet wanneer dat via een voorkeursbeleid zou gebeuren.

Geen vrouwen
Ook op Manuela’s geboorte-eiland Curaçao is nog werk te verzetten als het om diversiteit gaat. Vrouwen mogen zich nog steeds niet aanmelden voor de Curaçaose Militie. “Dat ligt aan de landsverordening die dat niet toestaat, het is aan de politiek”, zegt een Defensie-woordvoerder op Curaçao.

Sergeant-majoor Elvis Manuela. / Foto: John Samson