Foto: Caribbean Cycling

Curaçaose atleten mogen nog altijd niet op het hoogste sportniveau meedraaien. Dat blijkt opnieuw bij de sporters die zich hebben gekwalificeerd voor de Pan-Amerikaanse Spelen in juli. Na de Olympische Spelen zijn deze continentale spelen het hoogste sportniveau voor de Curaçaose  sporters.

Wielrenner Hillard Cijntje is één van de drie sporters die zich heeft gekwalificeerd samen met mede-wielrenner Lisa Groothuesheidkamp en Jolano Lindelauf voor karate. Cijntje noemt het ‘heartbreaking’ als na een lange kwalificatiestrijd hij toch niet naar de Pan-Amerikaanse Spelen mag gaan.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Het probleem dateert al sinds Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk (10-10-10) werd en het eiland ook een eigen olympische bond en lidmaatschap wilde.

Topsport na 10-10-10

De ontmanteling van de Nederlandse Antillen en het ontstaan van de autonome landen Curaçao en Sint Maarten hebben de topsport op die eilanden de nek omgedraaid. Lees dat hier.

Maar de regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten dit nog steeds niet toe. Met als gevolg dat atleten niet meer aan internationale toernooien mee kunnen doen en afhaken. Ook is er amper geld. Olympische leden kunnen bijvoorbeeld wel elk jaar aanspraak maken op 550 miljoen dollar voor sportontwikkeling.

Volgens Nicole Hoevertsz, die zowel in het hoofdbestuur van de Olympische Spelen zit als dat van de Pan-Amerikaanse Spelen, zegt dat er hard wordt gevochten om Curaçaose atleten weer op topniveau te laten meedoen.

Nicole Hoevertsz van het IOC en Panam Sports

Toch is het dus nog steeds niet mogelijk dat Curaçao een volwaardig lid wordt op het hoogste olympisch niveau, wat vooral een politieke en financiële kwestie is. Er zijn 206 olympische comités en ‘de taart wordt niet groter om te verdelen’, zegt Hoevertsz.

Onder de vlag van Aruba
Hoevertsz die ook secretaris-generaal is van het Arubaans Olympisch Comité heeft in de tussentijd wel het aanbod gedaan dat de drie Curaçaose  sporters onder de vlag van Aruba kunnen meedoen aan de Pan-Amerikaanse Spelen.

Directeur Jean Francisca van Federashon Deportivo Olimpiko Korsou (FDOK), bevestigt dat een paar weken terug dat aanbod is gedaan en zegt dat dat nu inderdaad de enige mogelijkheid is. Het is voor nu een tussenoplossing, zegt hij, ‘een eerste stap in de goede richting’. Want hij hoopt dat volgend jaar al ‘Curaçaoënaars gewoon onder de eigen vlag mogen meespelen aan alle grote toernooien’.

Niet olympisch
Overigens mag FDOK zich helemaal geen olympisch noemen, legt Hoevertsz uit. “Dat mogen uitsluitend organisaties die het IOC erkent. Officieel kan het IOC dit stopzetten en het is FDOK ook een paar keer gezegd. Maar het wordt oogluikend toegestaan omdat we uiteindelijk toch willen komen tot een overeenstemming.”

Het hoogst haalbare in de nabije toekomst is dat Curaçao geassocieerd lid wordt; ze krijgt dan geen stemrecht en geld, maar de atleten mogen dan in ieder geval mee doen aan de Olympische Spelen.