Foto: Omroep Flevoland

ALMERE – “Iedere dag heb je die leegheid, je probeert het op te vullen, maar dat gaat nooit lukken.” In de nieuwe mini-documentaire, ‘Dansen voor de Koningin’, blikken nabestaanden terug op de aanslag op 30 april 2009 in Apeldoorn. De Curaçaose Wilfrido Plantijn uit Almere was één van de acht mensen die daarbij om het leven kwam.

Wilfrido Plantijn (71) staat die dag in Apeldoorn met andere leden van de  Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultural uit Almere klaar om voor de Koninklijke familie op te treden. Maar dat optreden zal nooit meer plaatsvinden, want om 11:50 rijdt Karst T. met zijn auto dwars door de menigte richting de open bus waar de koninklijke familie in zit.

Wilfrido wordt vol geraakt door de auto van Karst T. en sterft. In totaal vallen er bij de aanslag acht doden, inclusief Karst T. zelf. Zeventien mensen raken gewond.

Tekst gaat verder onder de video
Dansen voor de Koningin – Door: Jamila Baaziz en David Brouwer

Journalist en programmamaker Jamila Baaziz werkte op het moment van de aanslag op de Caribische redactie van de Wereldomroep. “We zagen dat er onder de slachtoffers ook Antillianen zaten en zijn er als gek in gedoken. Met de Wereldomroep en later ook met Caribisch Netwerk hebben we er veel aandacht aan gegeven en de nabestaanden nog een lange tijd gevolgd. Gedurende die periode bleven de verhalen aan mij plakken.”

Het verhaal van Isora Leal die de aanslag overleefde

Vijf jaar na de aanslag in Apeldoorn maakte Jamila Baaziz voor Caribisch Netwerk een radioreportage waarin ze sprak met onder andere Isora Leal.

Zij raakte ernstig gewond bij de aanslag.
Hier kun je de reportage terugluisteren.

“Nu tien jaar later wilde ik er weer aandacht aan besteden”, vertelt Baaziz. “Maar de mensen van de dansgroep, die destijds gewond zijn geraakt, willen niet meer. Het is te pijnlijk voor ze om weer de herinneringen aan die dag op te halen. Dat begrijp ik.”

De weduwe van Wilfrido Plantijn en drie van zijn kinderen willen wel praten. Ieder jaar op 30 april gaan ze naar het monument in de buurt van ‘De Naald’ in Apeldoorn om daar Wilfrido te herdenken. “Ik merk dat het voor hen belangrijk is dat er nog steeds aandacht aan hun pijn wordt besteed. Dat geeft erkenning.”

Naast dat Baaziz als maker bij het verhaal van de nabestaanden betrokken is, raakt de situatie haar ook nog steeds diep. “Dit jaar was het voor het eerst dat ik in Apeldoorn bij het monument was. Je kent het van de beelden, maar als je daar dan zo staat met de familie, dan komt het wel binnen dat zoiets onwerkelijk gruwelijk toch echt is gebeurd.”

Uitzending

De 19 minuten durende mini-documentaire, gemaakt door Jamila Baaziz en David Brouwer,  is uitgezonden op zaterdag 27 en zondag 28 april op Omroep Flevoland TV.

Behalve op Omroep Flevoland TV is ‘Dansen voor de Koningin’ sinds 27 april ook via de website van de omroep te bekijken.